Agris.cz - agrární portál

Masospolu se zvýšení cel na vepřové nedotkne, protože je nedováž

26. 11. 1998 | ČTK

Masospolu se zvýšení cel na veprové nedotkne, protože je nedováží

PRAHA 26.listopadu (CTK) - Akciové spolecnosti Masospol Písnice se zvýšení cla na veprové maso, které vcera schválila vláda, nijak nedotkne, protože pro svoji výrobu žádné veprové maso z dovozu nepoužívá. Pro CTK to rekl zástupce výrobní reditelky spolecnosti Anton Gardáš. Podle jeho slov totéž platí i pro ostatní spolecnosti holdingu Satrapa.

Zvýšené clo by podle nej mohlo mít urcitý vliv spíše u malých zpracovatelských provozu, které nemají vlastní porážku, ci u vetších rezníku. Velcí zpracovatelé, jako Masospol a další podniky Satrapa, preferují pred dovozem tuzemské dodavatele živých prasat. Na jejich dodávkách jsou totiž tyto podniky dlouhodobe závislé, a to i v dobe, kdy není možnost levných dovozu suroviny ze zahranicí. Navíc mají zpracovatelé uzavreny dlouhodobé smlouvy s producenty.

Dalším aspektem, který velké podniky vede k nákupu suroviny v živém, je nutnost zajistit práci pro stálé pracovníky na porážkách.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 11:48