Agris.cz - agrární portál

EU lituje kroku ČR ve vepřovém mase, brání svou pozici

26. 11. 1998 | ČTK

EU lituje kroku CR ve veprovém mase, brání svou pozici

BRUSEL 26.listopadu (CTK) - Evropská komise vyjádrila politování nad rozhodnutím ceské vlády zvýšit cla na dovoz veprového masa z Evropské unie a svou vlastní pozici oznacila za legitimní z hlediska svetových obchodních pravidel. Jednání mezi CR a EU budou pokracovat 4.prosince, rekl agenture Reuters mluvcí zemedelského komisare Franze Fischlera Gerry Kiely.

Ceská vláda v noci na dnešek zrušila preferencní clo na dovoz veprového z EU, takže na urcité kategorie veprového masa se clo zvýší na 40,9 procenta z dosavadních 15 procent. Svuj krok oznacila za reakci na prudký rust dovozu poté, co EU zvýšila své vývozní subvence na tuto komoditu.

"Postupovali jsme zcela v rámci našich práv, v souladu se závazky Svetové obchodní organizace," rekl Kiely. Podle neho má po ruské krizi sektor veprového masa v EU problémy a je logické, že dopady to má i na jiné trhy.

Podle údaju ceského ministerstva zemedelství bylo do CR k 24.listopadu od pocátku roku dovezeno více než 18.784 tun veprového masa, z toho 97 procent z EU, a vetšina dovozu prišla na podzim. Predstavuje to však jen asi pet procent domácí spotreby, pricemž zhruba stejné množství se z CR vyvezlo jinam.

Ceští zemedelci již usporádali protesty proti dovozu veprového z EU a pripravují další demonstrace proti nízkým cenám. Zároven podporu státu ve vyostrujících se protestech požadují západoevropští farmári, kterí jsou rovnež obetmi vlastní nadprodukce a musejí se vyrovnávat se ztrátou klícového ruského trhu. Západoevropské ceny veprového na velkoobchodní úrovni klesly proti stejnému období lonského roku na polovinu.

hp bm


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 01:39