Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zvýšení cel na maso vítají, ale protesty nezruší

26. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci zvýšení cel na maso vítají, ale protesty nezruší

PRAHA 26.listopadu (CTK) - Zemedelci vítají vcerejší rozhodnutí vlády o zrušení preferencních celních sazeb na dovoz veprového masa z EU, ale považují je pouze za první krok k ochrane ceského trhu. O prípadném zrušení pátecních protestu však neuvažují. Vyplývá to z dnešní ankety CTK mezi predstaviteli jednotlivých profesních skupin zemedelcu.

Prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek oznacil opatrení, prestože prišlo pozde, za správné. "Za ním však musí následovat opatrení další, k nimž patrí napríklad intervencní nákup veprového masa od tuzemských producentu a stažení vlastní produkce z trhu, aby došlo k oživení odberatelsko dodavatelských vztahu," rekl Hlavácek a dodal, že spolu s tím je treba napravit nynejší nerovnosti v obchodních dohodách mezi CR a EU.

Protesty Agrární komora ale podle jeho slov neodvolá, protože nejsou vázány na rozhodnutí vlády, ale jsou namíreny proti stanovisku a postupu EU a proti dovozcum levného veprového masa.

Predseda Ceskomoravského Sdružení zemedelských podnikatelu Jaroslav Brom považuje rozhodnutí vlády za krok, který urcitou úlevu prinese, nicméne dovozy subvencovaného veprového do CR nezastaví. Cenový rozdíl po zvýšení cla není podle nej natolik výrazný a bude tedy treba prijmout další, razantnejší a úcinnejší opatrení. Ani podle Broma však zatím není duvod pripravované protesty zemedelcu zastavit.

Podle predsedy Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumíra Dufka je soucasné opatrení na míste, ovšem k rešení ochrany trhu je treba pristoupit obecneji, protože nelze tímto zpusobem rešit každou problematickou komoditu. K pripravovaným pátecním protestum zemedelcu se Dufek odmítl vyjádrit.

Podle predsedy Asociace soukromého zemedelství a poslance za ODS Stanislava Nemce bylo potreba zmínení rozhodnutí prijmout, nicméne je jím rešen pouze jeden dílcí problém.

Daleko duležitejší je podle jeho slov prijmout koncepcní opatrení, která se týkají napríklad stanovení optimálního rozmeru ceského zemedelství a jeho konkurenceschopnosti. Jestliže k tomu nedojde, budou se podobné problémy opakovat zanedlouho u nekteré jiné komodity. Rešení soucasné situace nátlakovými akcemi ci verejnými protesty Asociace podle Nemce již pred casem odmítla.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 18:38