Agris.cz - agrární portál

Zemědělci Kroměřížska připravují k protestu techniku a letáčky

26. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci Kromerížska pripravují k protestu techniku a letácky

KROMERÍŽ 26.listopadu (CTK) - Zemedelci z okresu Kromeríž se pridají k pátecnímu protestu za rešení dlouhodobe podcenovaných a nerešených problému ceského zemedelství a venkova. Vyjedou na silnice se zemedelskou technikou a zpomalí dopravu. Obcanum budou rozdávat letácky vysvetlující duvody protestu. CTK to dnes rekla referentka Okresní agrární komise Marie Haisová. Presný cas protestní akce neuvedla, upresnila pouze, že k ní dojde brzy po poledni.

"Naše zemedelství a potravinárství je niceno silne dotovanými dovozy obilí, cukru, masa a dalších komodit, které by za srovnatelných podmínek nebyly cenove ani kvalitativne konkurenceschopné s domácí produkcí. Tato pro nás znicující cenová válka umocnovaná cinností zahranicních velkoobchodních retezcu neprináší nic pozitivního ani vám, ceským spotrebitelum," napsali zemedelci na letácek.

Jako príklad zmínili dovoz veprového masa. "Každý jeho kilogram dovezený do CR z Evropské unie, která si tak reší na náš úkor svoje problémy s ruským trhem, je dotovaný 14 korunami. Cena na naší hranici je pak kolem 20 korun, ale za ni nikdo na svete není schopen toto maso vyrobit," uvádí leták.

Informuje dále, že cena zemedelských prvovýrobcu se za zárí až listopad propadala pod tlakem dovozu a vlivem nefungujícího trhu o 30 procent z 36 korun na 24 korun. Znamená to ekonomickou ztrátu asi 800 miliónu korun.

"Naše forma protestu není drastická a rozhodne jsme byli proti vpuštení prasat na silnice nebo vození kejdy do Prahy. Kromerížskou Policii CR jsme o zpusobu informovali a akci nám povolila," uzavrela Haisová.

Karla Havlíková nol


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 01:58