Agris.cz - agrární portál

Evropská komise české opatření nedramatizuje

26. 11. 1998 | ČTK

Evropská komise ceské opatrení nedramatizuje

BRUSEL 26.listopadu (zpravodaj CTK) - Evropská komise prijala dnes klidne, ba s jistým pochopením rozhodnutí ceské vlády pozastavit platnost preferencních sazeb pro urcité kategorie veprového masa dováženého z EU. Vyslovila sice politování, že se nepockalo na druhé kolo konzultací, prozatím však vyloucila jakékoli protiopatrení.

"Litujeme, že rozhodnutí bylo prijato už nyní; meli jsme za to, že ceská strana neudelá nic pred druhým kolem konzultací príští týden," rekl CTK Gerry Kiely, mluvcí komisare Franze Fischlera, s nímž prijede v pondelí do Bruselu jednat ministr Jan Fencl. Podotkl, že podle komise se melo pockat na vyhodnocení dopadu zvláštních refundací pro vývozce veprového z EU do Ruska platných od pondelka, které by mohly snížit tlak na ceský trh. Zároven chápe, pod jaký "politický tlak" se ceská vláda dostala.

V každém prípade CR tentokrát - na rozdíl od jarního sporu kolem dovozu jablek - dodržela všechna procesní pravidla predepsaná Evropskou dohodou. "Komise byla o problému informována a ceská strana vyvolala technické konzultace. V prípade jablek šlo o jednostranné opatrení, nezduvodnené a navíc diskriminacní. Krom toho cena jablek z EU byla na ceském trhu vyšší než domácí produkce, což u veprového zdaleka neplatí."

Kiely nevylucuje, že by ceská strana mohla úspešne uplatnit aplikaci ochranné klauzule z Evropské dohody, která umožnuje zvýšit celní sazby nebo jinak omezit dovoz vážne ohrožující celý sektor hospodárské aktivity. Komise se podle nej zatím do hloubky zkoumáním ceského prípadu nezabývá, protože ješte nebyla z Prahy o rozhodnutí oficiálne vyrozumena. "Ochrannou klauzuli lze použít, pokud je vyhovujícím zpusobem zduvodnena," vyložil.

Podle dalšího zdroje Evropské komise "není zatím duvod se vzrušovat. Na celou vec je treba se dívat ve znepokojivém kontextu vážné krize na obou stranách."

Lze predpokládat, soudí tento pramen, že exekutiva EU pochopí pozastavení aplikace preferencního režimu jako výjimecné opatrení ve výjimecné situaci. Je to o to pravdepodobnejší, že i po tomto kroku zustávají ceny veprového z EU na ceském trhu velmi konkurenceschopné. Praha si však musí dát pozor, aby jakékoli další chystané kroky komisi sdelila a peclive je s ní prokonzultovala.

Také Kiely pripomnel, že jde o debatu na pozadí krize veprového sektoru, která zasahuje EU i CR. "Ceští výrobci trpí - jsme si toho vedomi a nemáme z toho radost. Byli bychom radši, kdyby se bylo pockalo, ale chápeme i politické souvislosti," uvedl s tím, že clenské státy budou do záležitosti zapojeny jedine v prípade, že by komise zvažovala nejaká odvetná opatrení, což je zatím nepravdepodobné.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 13:11