Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v pátek pravděpodobně plošně zpomalí dopravu v ČR

26. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci v pátek pravdepodobne plošne zpomalí dopravu v CR

PRAHA 26.listopadu (CTK) - Zemedelci sice privítali stredecní rozhodnutí vlády o zrušení preferencních celních sazeb na dovoz veprového masa z EU, o prípadném zrušení pátecních avizovaných protestu však neuvažují. Jak vyplynulo z dnešní ankety CTK, pátecní blokádou silnic v jednotlivých regionech zeme totiž chtejí protestovat nejen proti dotovanému dovozu, ale chtejí zejména upozornit na kritický stav ceského zemedelského sektoru.

Presný scénár protestu však s odvoláním na interní pokyn Agrární komory (AK CR), která je iniciátorem protestní akce, tají. Z ankety CTK však vyplynulo, že s použitím dopravních a zemedelských mechanismu hodlají pravdepodobne po poledni plošne zpomalit dopravu na nekterých místních pozemních komunikacích a smerem na Prahu. Obcanum pritom budou rozdávat letácky vysvetlující duvody protestu.

K protestu se pritom krome clenu okresních agrárních komor pripojí i nekterí soukromí zemedelci, zemedelská družstva, nákupní organizace ci firmy poskytující agroslužby z celé republiky.

Protest naproti tomu podle dostupných informací nepodporí napríklad Odborový svaz pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy (OSPZV) s oduvodnením, že nebyl požádán krizovým štábem Agrární komory CR o spolupráci ani o úcast na protestech. Pripravenou dopravní blokádu Prahy odvolali i zemedelci, sdružení kolem organizátora protestu s živými prasaty Karla Zelnícka, kterí údajne na 52. a 111.kilometru dálnice do Prahy pripravili na 30 osobních aut, radu nákladních a zemedelských stroju. Po vyhodnocení situace a v souladu s avizovanou masivní akcí Agrární komory v pátek se zemedelci rozhodli netríštit síly. "Pujdeme do akce jako radoví clenové komory spolecne," uvedl Zelnícek s tím, že zatím nemá smysl porádat satelitní akce. Nevyloucil ale usporádání dalších nátlakových akcí i mimo Agrární komoru CR, pokud pátecní plošný protest neprinese výsledky.

Informace o tom, jakou formu protestu hodlají zemedelci v pátek zvolit, nemá podle dnešních informací policejní tiskové mluvcí Ivany Moosové ani policie. Podle ní však policisté budou monitorovat situaci, vyhodnocovat získané informace a v prípade narušení verejného porádku ci ohrožení bezpecnosti a plynulosti silnicního provozu jednat, jak jim ukládá a dovoluje zákon.

kri jw


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 11:21