Agris.cz - agrární portál

ODS dnešní protestní akce zemědělců považuje za lobbismus

27. 11. 1998 | ČTK

ODS dnešní protestní akce zemedelcu považuje za lobbismus

PRAHA 27.listopadu (CTK) - Obcanská demokratická strana dnešní protestní akce zemedelcu považuje za typický lobbismus, ve kterém jde o snahu prosadit zájmy úzké skupiny producentu na úkor obcanu zeme. Uvedl to na dnešní konferenci predseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Predevším zpomalením dopravy na vybraných komunikacích hodlají upozornit na své problémy plynoucí z dovozu dotovaného veprového masa ze zemí EU zemedelci. Ti po poledni usporádali na rade míst republiky, zejména na jihu Moravy, v severních a stredních Cechách a v Plzni protestní akce.

"Je nanejvýš jasné, že kdyby vláda takovýmto tlakum vyhovela v prípade veprového masa a došlo-li by k umelému zvýšení cen veprového masa, nutne by musely následovat i další potravinárské výrobky," uvedl Tlustý.

Po výrazném zvýšení cen veprového masa by podle nej následoval prechod poptávky na jiné komodity a zcela logicky i požadavky dalších lobbistu na podobné zásahy. Dusledkem by pak byla skoková inflace, nebot ceny potravin se nejvýrazneji projevují svým podílem v tzv.spotrebním koši. Navíc by to nepochybne výrazne zkomplikovalo další jednání o vstupu CR do EU, soudí Tlustý.

Místopredseda ODS Ivan Langer upozornil na otázku verejného porádku a verejné bezpecnosti. Z pozice stínového ministra vnitra uvedl, že považuje za težko prijatelné, aby jakákoli skupina spolecnosti prosazovala své zájmy na její úkor tím, že nerespektuje právní predpisy nebo prímo porušuje zákony.

Libuše Hanzalová mhm hš


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:49