Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: Po vepřovém hrozí zhroucení výroby kojenecké výživy

27. 11. 1998 | ČTK

Hlavácek: Po veprovém hrozí zhroucení výroby kojenecké výživy

PRAHA 27.listopadu (CTK) - Po problémech na ceském trhu s veprovým masem hrozí zhroucení na trhu s mlékem. Na dnešní tiskové konferenci to rekl prezident Agrární komory CR (AK) Václav Hlavácek.

Podle jeho slov hrozí problémy s výrobou kojenecké mlécné výživy v CR, což povede k následnému troj- až ctyrnásobnému zvýšení cen techto výrobku, napríklad Sunaru.

Hlavácek tyto informace uvedl na základe dopisu Svazu výrobcu a zpracovatelu mléka pro kojeneckou detskou výživu, kterí požadují prijetí okamžitých opatrení na zastavení tohoto vývoje.

Jak Hlavácek rekl, pokud nebudou taková opatrení prijata obratem, lze ocekávat, že od pocátku príštího roku budou mít nejvetší problémy rodiny s malými detmi.

Podle Hlavácka mají práve dnešní celorepublikové protesty zemedelcu presvedcit a upozornit spotrebitele na závažnou situaci ceského zemedelství. Kvuli snižování jeho rozmeru ztratili již údajne ceští producenti 30 procent trhu potravin v CR.

K veprovému masu Hlavácek uvedl, že prestože se do CR tato komodita dováží zhruba za 20 Kc/kg, což zpusobilo pád tuzemské nákupní ceny o 50 procent, spotrebitelská cena se snížila v prumeru asi o tri procenta. Obchodníci tak dosahují marží od 25 do 45 procent, což je až nemorální.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:49