Agris.cz - agrární portál

EU: Technické konzultace zrušeny, ministrova cesta zpochybněna

27. 11. 1998 | ČTK

EU: Technické konzultace zrušeny, ministrova cesta zpochybnena

BRUSEL 27.listopadu (zpravodaj CTK) - Evropská komise dala dnes vpodvecer najevo své silné rozladení nad ceským postupem ohledne ztížení dovozu veprového masa, když zrušila technické konzultace plánované puvodne na príští týden a zpochybnila pondelní setkání komisare Franze Fischlera s ceským ministrem zemedelství Janem Fenclem.

"Vážne se zvažuje, zda má vubec cenu pondelní schuzku usporádat," rekl CTK nejmenovaný cinitel komise, podle nehož "rada vysokých úredníku už v ní nevidí valný smysl. K cemu se radit o východisku, když ceská strana už rozhodla a nikdo nemel ani dost zdvorilosti, aby nám její stanovisko sdelil?"

Opatrení vlády nebylo ovšem ješte zverejneno a nenabylo úcinnosti, takže nebylo komisi oficiálne sdeleno. Mise CR pri EU príslušné úredníky ústne informovala.

Komise tak znacne pritvrdila svuj postoj ve srovnání se ctvrtkem a založila svou argumentaci prevážne na tom, že ceská strana nedodržela slib z minulého kola technických konzultací neprijímat žádné rozhodnutí do prvního prosincového týdne.

"Bylo by bývalo tak težké pockat nekolik dní? Pondelní schuzka na vysoké úrovni mohla probehnout v úplne jiné atmosfére," uvedl další zdroj, podle nehož se však Fencl a Fischler zrejme preci jen setkají. "Není v komisarove stylu takové schuzky rušit."

"Takto se neprosazuje dobrá vule a konstruktivní debata," rekl CTK Fischleruv mluvcí Gerry Kiely. Praha podle nej rozhodla navzdory vlastnímu závazku, že do príštího týdne tak neuciní. "Zrušili jsme tudíž technické setkání plánované na príští týden. Pozvali jsme ministra Fencla, aby prijel probrat tuto vec, a nyní se ozývají hlasy, že vlastne už není o cem mluvit."

Vláda CR pozastavila ve stredu platnost preferencních cel na dve kategorie veprového masa. Komise nezpochybnuje (zatím) oprávnenost tohoto postupu z hlediska Evropské (asociacní) dohody, jejíž clánek 22 ho umožnuje, ale spíše chování ceské strany. Problém tedy spocívá zrejme více v taktice než v podstate.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 27. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:50