Agris.cz - agrární portál

Lánský: Evropská komise nepřímo přiznala, že udělala, co neměla

29. 11. 1998 | ČTK

Lánský: Evropská komise neprímo priznala, že udelala, co nemela

(opravená zpráva)

PRAHA 29.listopadu (CTK) - Pokud Evropská komise tvrdí, že jednání o ztížení dovozu veprového masa do Ceské republiky by vypadalo jinak, kdyby ceská vláda nepozastavila platnost preferencních cel na veprové už tuto stredu, tak podle místopredsedy vlády Egona Lánského neprímo priznává, že udelala, co nemela.

"Ve skutecnosti ti, kdo první prijali opatrení, aniž by nás první informovali, byli práve oni, když z minuty na minutu zvýšili dotace na veprové maso na dvojnásobek," rekl v sobotu CTK Lánský po príletu z Barcelony. Podle nej tak Evropská unie velmi hrube porušila prátelské vztahy.

Evropská komise v pátek zrušila technické konzultace ohledne veprového, které byly plánovány na príští týden a zpochybnila pondelní setkání komisare Franze Fischlera s ceským ministrem zemedelství Janem Fenclem. Svou argumentaci založila prevážne na tom, že ceská strana nedodržela slib z minulého kola technických konzultací neprijímat žádné rozhodnutí do prvního prosincového týdne. "Takto se neprosazuje dobrá vule a konstruktivní debata," rekl CTK Fischleruv mluvcí Gerry Kiely.

Lánský zduraznil, že usnesení vlády nebylo dosud zverejneno ani nebylo "uvedeno v život" a Evropská komise o nem byla pouze diplomatickou cestou informována. "Tvrdit, že na základe toho oni chtejí zastavit jednání, se mi zdá velmi odvážné," rekl Lánský.

"Evropská komise s námi vubec nebude jednat, když si myslí, že je v právu. Ale když oni jsou ochotni jednat a prokazovat dobrou vuli, tak to je jenom známkou toho, že jsou k tomu nejakým zpusobem povinni a že oni udelali neco, co nemeli," prohlásil Lánský.

Radka Marková vb bm


Zdroj: ČTK, 29. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 13:35