Agris.cz - agrární portál

Páteční protesty nebyly podle zemědělců namířeny proti vládě

29. 11. 1998 | ČTK

Pátecní protesty nebyly podle zemedelcu namíreny proti vláde

VELKÉ NEMCICE (okr.Breclav) 29.listopadu (CTK) - Protestní pomalá jízda zemedelské techniky po ceských silnicích nebyla podle jejích úcastníku namírena proti nynejšímu kabinetu Miloše Zemana. "Akce smerovala proti politice Evropské unie ve vztahu k ceskému zemedelství," rekl CTK hlavní agronom a.s.ZVOS Hustopece Radek Sedlácek.

Problémy agrárního sektoru sice vláda reší pozde, má však snahu o zlepšení situace, míní Sedlácek. "Nejde o to, aby 100.000 zemedelcu dostalo dotace," uvedl. Konkrétne veprové maso se vozí do republiky za 20 až 25 korun za kilogram a spotrebitel na pulte zmenu nepozná. Dodal, že tuto skutecnost musí verejnost neustále slyšet.

Sedlácek se ostre ohradil proti informacím Evropské unie o vysokých výrobních nákladech až 54 korun na kilogram veprového. Náklady ceských prvovýrobcu vycíslil na 36 korun, pricemž 40 až 45 korun za kilogram masa ve výkupu by zemedelcum asi zajistilo primerený zisk.

ZVOS Hustopece zapojil své stroje do pátecní pomalé jízdy po "staré" breclavské silnici v tesné blízkosti dálnice Brno - Breclav. Spolu s agrárníky z Rakvic, Velkých Pavlovic a Velkých Nemcic se po komunikaci pohybovala v obou smerech asi ctyricítka traktoru a nákladních aut.

"Akce splnila svuj úcel," tvrdí Sedlácek. Techniky však podle nej muže v prípade nutnosti na silnice vyjet nejméne dvakrát více. Nevyloucil daleko tvrdší a razantnejší protesty, pokud nedojde k uspokojivému rešení tristní situace mnoha zemedelských firem.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 29. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:06