Agris.cz - agrární portál

Krušovický pivovar očekává desetiprocentní pokles výstavu i trže

2. 12. 1998 | ČTK

Krušovický pivovar ocekává desetiprocentní pokles výstavu i tržeb

KRUŠOVICE 2.prosince (CTK) - Zhruba desetiprocentní propad ve výstavu piva i v tržbách letos v porovnání s rokem 1997 ocekává Královský pivovar Krušovice. Duvodem je to, že pivovar nenásledoval konkurenci a neprikrocil k výrobe laciného piva, jež by mohlo poškodit krušovickou znacku. CTK to dnes rekl generální reditel spolecnosti Pavel Gregoric.

"K výrobe levného piva jsme nepristoupili, nebot se domníváme, že nelze vyrobit kvalitní a laciné pivo soucasne," uvedl. Cena pod pet korun za pullitrovou láhev podle neho nepokryje ani surovinu v požadované kvalite a zákonite vede k poklesu jakosti piva.

Zvolená filozofie Krušovic podle Gregorice vede k poklesu prodeje lahvového piva v okamžiku, kdy se snižuje kupní síla obyvatelstva. U sudového piva, kde rozdíl v cene není tak markantní, pivovar letos naopak zaznamenal nárust.

Lonský výstav pivovaru cinil 1,002 miliónu hektolitru piva a letošní produkce se bude pohybovat mezi 830 až 900 tisíci hektolitry. Tržby mohou mezirocne klesnout na zhruba 780 z lonských 874 miliónu korun.

Podnik podle Gregorice ocekává ztrátu obdobnou lonské, tj. kolem 70 miliónu korun. Tu zduvodnuje regresívními odpisy z miliardových investic uplynulých letech, které pivovar provádí na maximální možné výši 30 procent.

"Tento postup jsme zvolili, nebot rychlost nám vyhovuje. Hospodárský výsledek je tím sice poznamenán, presto však odpisovou politiku nehodláme menit," uvedl s tím, že objektivním kritériem hospodarení pivovaru je podíl cash-flow na výkonu. V nem se Krušovice podle reditele radí ke špicce ceských producentu piva.

Královský pivovar Krušovice, a.s., z 97 procent vlastní nemecká Binding Brauerei AG. Základní jmení ciní 697,9 miliónu korun. Pivovar zamestnává 360 osob.

Martin Soukup nol


Zdroj: ČTK, 2. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:51