Agris.cz - agrární portál

ČR může některé zemědělské přebytky uplatnit na chorvatském trhu

3. 12. 1998 | ČTK

CR muže nekteré zemedelské prebytky uplatnit na chorvatském trhu

PRAHA 3.prosince (CTK) - Prebytky nekterých agrárních komodit muže Ceská republika uplatnit na chorvatském trhu. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s ministrem zemedelství CR Janem Fenclem to rekl ministr zemedelství a lesnictví Chorvatské republiky Zlatko Dominikovic. Na dotaz CTK Dominikovic rekl, že v rámci obnovy zeme po válce mohou najít v Chorvatsku uplatnení zejména dodavatelé zástavového skotu, dojnic a chovných prasat.

V rámci návštevy chorvatského ministra podepsali oba predstavitelé dve mezivládní dohody: dohodu o spolupráci ve veterinární oblasti a dohodu o spolupráci na poli ochrany rostlin. Tretí, resortní dohoda se týkala technické, vedecké a ekonomické spolupráce. V budoucnu by mela být podepsána ješte vzájemná dohoda o zóne volného obchodu.

Chorvatsko je podle Fencla mezi obchodními partnery CR na 24.míste, pricemž vzájemný obchodní obrat roste. V roce 1993 cinil 83,4 miliónu dolaru, loni to již bylo 223,8 miliónu dolaru.

Saldo CR ve vzájemném agrárním obchode je kladné a za prvních deset letošních mesícu dosáhlo 175 miliónu korun. CR do Chorvatska vyváží zejména živá zvírata, mléko a mlécné výrobky. Import z Chorvatska predstavují hlavne ryby, ovoce a potravinové prípravky.

Podle Fencla podporí CR vstup Chorvatska do CEFTA. V souvislosti s tím Dominikovic rekl, že CR je pro Chorvatsko zajímavým partnerem nejen politickým, ale také hospodárským. Podle jeho slov muže CR pomoci Chorvatsku i pri restrukturalizaci chorvatského zemedelství.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 3. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 14:09