Agris.cz - agrární portál

Program SAPARD přinese do zemědělství až dvě miliardy korun ročn

3. 12. 1998 | ČTK

Program SAPARD prinese do zemedelství až dve miliardy korun rocne

PRAHA 3.prosince (CTK) - Speciální predvstupní program pro zemedelství a rozvoj venkova SAPARD prinese Ceské republice v letech 2000 až 2006 rocne asi jednu až dve miliardy korun investic do zemedelství. Na dnešní tiskové konferenci to rekl zástupce EU Balthasar Huber. Pro deset zemí strední a východní Evropy EU každorocne v rámci tohoto programu vyclenila 500 miliónu ECU.

Pred zapocetím programu však bude treba vypracovat plán rozvoje venkova. Na jeho základe bude nutné stanovit priority rozvoje venkova a zemedelství, harmonizovat legislativu EU s legislativou CR a vybudovat nezbytné instituce programu, napríklad platební agenturu, která bude rídit financní toky v jeho rámci a která bude cerpání prostredku úctovat.

Jak rekla vedoucí oddelení ministerstva zemedelství pro program SAPARD Milena Vicenová, soucasne vznikne tzv.manipulovací výbor, který bude dohlížet nejen na formální stránku programu, ale také na to, aby peníze z fondu byly opravdu úcelne využity.

Podle reditele regionálního odboru ministerstva zemedelství Jirího Vackáre, hlavním úkolem MZe bude sladit národní program obnovy venkova, v jehož rámci byly realizovány za poslední roky investice kolem trí miliard korun, a pripravit se na vícezdrojové financování, tedy na soucasné financování z prostredku obcí, státního rozpoctu i z prostredku EU.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 3. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 06:40