Agris.cz - agrární portál

Obchodní sladovny varují, že český slad ztrácí pozici v zahranič

4. 12. 1998 | ČTK

Obchodní sladovny varují, že ceský slad ztrácí pozici v zahranicí

PROSTEJOV 4.prosince (CTK) - Nejvetší tuzemská sladarská spolecnost Obchodní sladovny Prostejov dnes upozornila, že ceské sladovny prestávají být kvuli zvýšeným dotacím na export sladu v zemích Evropské unie konkurenceschopné na zahranicních trzích.

Mluvcí Obchodních sladoven Vladislav Janecek CTK rekl, že EU po letošní sklizni zvýšila dotace na export jedné tuny sladu z lonských 18 ECU na 77 ECU. "Západoevropský sladar tak dostane na tunu vyvezeného sladu príplatek, který odpovídá zpracovatelským nákladum ceských výrobcu. Ceské sladovnictví proto prestává být na zahranicních trzích konkurenceschopné," uvedl Janecek.

Dodal, že ceské sladarské firmy nyní narozdíl od západoevropských producentu dostávají pouze neprímou proexportní podporu, která dotuje úroky z provozních úveru na nákup sladovnického jecmene, skladování sladu a jeho prodej a odpovídá jen zhruba 20 procentum výše dotací v EU.

Vzhledem k dotacní politice EU je pro udržení vývozu ceského sladu podle Janecka nutné zvýšit dotace na cástku 2500 korun na jednu exportovanou tunu sladu. "Tuzemští výrobci sladu, jejichž technologie je srovnatelná se svetovou konkurencí, jsou schopni rocne vyvézt 200.000 tun sladu, což predstavuje 60.000 hektaru orné pudy oseté sladovnickým jecmenem," rekl Janecek.

Zduraznil, že by se tak mohl výhodneji regulovat ceský obilnárský trh, který letos trápí prebytek zejména potravinárské pšenice. Státní fond tržní regulace podle Janecka vykoupil po letošní sklizni 800.000 tun pšenice za cenu 4000 korun za tunu, kvuli prebytku na svetových trzích však cena, za kterou je dnes reálné ji vyvézt, klesla na 2200 až 2300 korun za tunu.

"Pokud k nákupní cene SFTR pripocteme úverové zatížení a výdaje na skladování, vyjdou celkové náklady jedné tuny pšenice vyexpedované v lednu 1999 na zhruba 4500 korun. Cistá ztráta, kterou utrpí SFTR pri vývozu za soucasné ceny, tak bude cinit 2300 korun za jednu tunu obilí. Podpora vývozu sladu má pro regulaci domácího trhu s obilovinami minimálne stejný efekt jako podpora vývozu potravinárské pšenice," uvedl Janecek.

Pokud bude v CR existovat systém proexportní podpory približující se podmínkám v EU, muže slad a sladovnický jecmen podle Janecka nadále patrit ke komoditám se stabilním odbytem a pusobit jako úcinný regulátor ceského obilnárského trhu. "Na zachování exportu ceského sladu mají krome sladaru zájem predevším pestitelé, protože sladovnický jecmen pro ne predstavuje jednu z mála efektivních komodit," rekl Janecek.

Obchodní sladovny jsou clenem potravinárské skupiny Tchecomalt Group, která je významným výrobcem sladu v Evrope. Na lonské produkci Obchodních sladoven, která cinila 151,3 tisíce tun sladu, se export podílel zhruba 48 procenty.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 4. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 13:57