Agris.cz - agrární portál

Česká vláda volí podle Rychetského vyjednávání s EU o vepřovém

6. 12. 1998 | ČTK

Ceská vláda volí podle Rychetského vyjednávání s EU o veprovém

PRAHA 6.prosince (CTK) - Ceská vláda ve sporu s Evropskou unií kvuli dovozu veprového masa volí predevším cestu vyjednávání. "Tato cesta je podle mého soudu nejlepší možná," uvedl v dnešním poradu TV Nova "7 cili Sedm dní" místopredseda vlády Pavel Rychetský. V rámci vyjednávání pritom podle nej vláda sice pozastavila úcinnost prvních opatrení, další opatrení jsou však možná.

Evropská komise a CR by mely v pondelí pokracovat v technických konzultacích. Komise totiž po setkání na pocátku týdne oznámila, že pristoupí na další kolo konzultací, ceská strana naopak slíbila, že snížení preferencních cel nevstoupí zatím v platnost.

Jak dále uvedl Rychetský, EU zacíná mít problémy se vstupem nových clenských státu. Obrana, kterou by EU Ceské republice povolila, tj. dotace veprového masa, není možná kvuli nedostatku prostredku.

Podle bývalého ministra prumyslu a obchodu Karla Kühnla postupovala vláda stejne nevhodne jako predchozí vlády a pristoupila k urcitým opatrením, aniž by vyckala konce jednání. "Musíme si uvedomit, že musíme dodržovat smluvní závazky, ke kterým jsme pristoupili," uvedl Kühnl. Duležitá je podle nej predevším pokracující transformace celého zemedelství.

Exministr prumyslu diskutoval s místopredsedou vlády také o privatizaci. Ta byla podle Kühnla dobrým krokem ve špatném právním prostredí. Fondu národního majetku pritom dluží nabyvatelé zhruba pet miliard korun, což je pouze malá cást privatizovaného majetku, uvedl Kühnl. Bankám sice nabyvatelé dluží pomerne mnoho, nejde však o stovky miliard korun. Ani banky už nyní nevedí, zda jim dlužníci dluží práve za privatizaci, prohlásil.

Podle Rychetského byla privatizace špatne provedená, nejvetší problém byl v tom, že rada podniku se prodávala na dluh. Pripomnel napríklad množství klasifikovaných úveru z privatizace v Ceské sporitelne, presne však toto množství nespecifikoval. "Já tady nemohu ríct to císlo, nebylo by to korektní," uvedl Rychetský. Rešení by pritom podle nej poskytl zahranicní kapitál. "Rozhodující podniky se tímto zpusobem mely privatizovat," dodal.

Tomáš Kofron pb


Zdroj: ČTK, 6. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 19:36