Agris.cz - agrární portál

Obermaier: Mlékárenský průmysl jako exportní odvětví je luxus

7. 12. 1998 | ČTK

Obermaier: Mlékárenský prumysl jako exportní odvetví je luxus

PRAHA 7.prosince (CTK) - Budovat ceský mlékárenský prumysl jako exportní odvetví pri dojivosti kolem 5000 litru a soucasné tuzemské produktivite je luxus. CTK to dnes rekl tajemník Ceského komitétu Mezinárodní mlékarské federace Oldrich Obermaier.

Podle jeho slov je uvažovaná kvóta výroby mléka pro CR pri vstupu do EU ve výši 3,2 miliardy litru, která by mohla být akceptována jak ceskou stranou, tak i EU, nadsazená. Jak rekl, tato kvóta predpokládá dotovat vývoz vyššího objemu mléka než v soucasné dobe.

Pri jednání o kvóte po vstupu do EU je podle jeho slov reálná soucasná úroven tuzemské produkce mléka. Ta se podle MZe pohybuje kolem 2,6 miliardy litru rocne.

Podle informací Státního fondu tržní regulace v zemedelství je v letošním roce subvencován export 670 miliónu litru mléka celkovou cástkou 1,28 miliardy korun.

V príštím roce se predpokládá podle Obermaiera, že v CR 520.000 až 550.000 dojnic pri dojivosti 5000 litru vyprodukuje asi 2,7 miliardy litru mléka. Z toho asi 2,5 miliardy litru bude vykoupeno mlékárnami. Pri rocní spotrebe 200 kg mléka a mlékárenských výrobku na obyvatele a pri dovozu kolem 120 miliónu litru bude tuzemská spotreba cinit asi 1,75 miliardy litru mléka. Rozdíl mezi produkcí a spotrebou bude nutno podle Obermaiera za prispení státu exportovat.

"Místo nereálných prání agrární lobby musíme vycházet z reálných možností, tím spíše, že konkurence EU umožní rozvoj nekterých našich mlékárenských kapacit. Musíme se snažit, aby jich prežilo transformacní proces co nejvíc a ne brzdit proces integrace prosazováním bezohledných zájmu nátlakových skupin," uvedl Obermaier.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 7. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 16:06