Agris.cz - agrární portál

EK a ČR zahájily technické konzultace o vývozu vepřového

7. 12. 1998 | ČTK

EK a CR zahájily technické konzultace o vývozu veprového

BRUSEL 7.prosince (zpravodaj CTK) - Delegace ceského ministerstva zemedelství zahájila dnes v Bruselu technické konzultace s Evropskou komisí o rešení nárustu vývozu veprového masa z EU do CR. Ceská pozice pred jednáním byla beze zmeny - dovozy subvencovaného masa ze zemí Evropské unie poškozují ceský trh, tedy ceské výrobce.

"Je zrejmé, že od okamžiku, kdy EU v polovine ríjna zacala vývoz veprového masa dotovat (40 ECU, tedy 1400 Kc, na 100 kilogramu), import do CR neustále stoupá," rekl CTK námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek. "Hlavním problémem je, že se v dusledku toho nevykupuje maso od ceských výrobcu. Ceny na trhu jdou hluboko pod výrobní cenu."

Obe strany si v minulých dnech vymenily císelné údaje o vývozech veprového do CR. Podle Zídka se v zásade neliší až na dve položky, které bude treba vyjasnit dnes. Ministerstvo ovšem od EK neobdrželo údaje za poslední mesíce.

"Podle našich císel je tam od poloviny zárí výrazný nárust, rádove ze stovek tun mesícne na tisíce," uvedl Zídek. Zvýšení vývozní subvence na export do Ruska od 23.listopadu, od nehož si komise slibovala snížení tlaku na ceský trh, zjevne nic nevyrešil, protože dovoz do CR týden od týdne stoupá.

Maso z EU je podle Zídka prodáváno nyní do CR za ceny dosahující nekdy pouhých 14-15 korun. Ceští výrobci šli už na výkupní cenu 26 korun za kilogram.

Za této situace by podle názoru ministerstva bylo prvním krokem odbourání preferencní celní sazby 15 procent na dve kategorie veprového masa, které ceská strana už vyhlásila a po jednání ministra Jana Fencla s komisarem Franzem Fischlerem pozastavila. Poté by ovšem bylo treba v ochrane trhu pokracovat. "Rádi bychom domluvili rešení, jež aspon na cas dovoz veprového masa zastaví," rekl námestek.

Komise bude podle jeho predstav argumentovat tím, že krize z nadvýroby veprového masa je celosvetová a logicky postihuje také CR. To bude podle nej nejobtížnejší bod jednání.

S ceskou delegací rokují úredníci zemedelského generálního reditelství Evropské komise (DGVI). Zídek nedokázal odhadnout, jak dlouho konzultace potrvají.

Karel Barták jw


Zdroj: ČTK, 7. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 09:52