Agris.cz - agrární portál

Fencl usiloval ve Vídni o jiný přístup EU ke kandidátským zemím

7. 12. 1998 | ČTK

Fencl usiloval ve Vídni o jiný prístup EU ke kandidátským zemím

VÍDEN 7.prosince (zpravodaj CTK) - Ceský ministr zemedelství Jan Fencl dnes ve Vídni usiloval o zmenu prístupu Evropské unie k první skupine pristupujících zemí v oblasti zemedelské politiky. Fencl to ve Vídni prohlásil pro CTK po dnešních rozhovorech se svým rakouským protejškem Wilhelmem Moltererem, který je z titulu nynejšího rakouského predsednictví EU rovnež predsedou zemedelského výboru Unie.

"Mluvili jsme o bilaterálních vztazích Rakouska a Ceské republiky v resortu zemedelství, mluvili jsme o techto vztazích na úrovni Evropské unie, ale co bych to nerekl prímo: hlavním problémem je zde veprové maso," rekl Fencl. "Aby k takovým prípadum nemohlo napríšte docházet, shodli jsme se, že by vuci první skupine mela EU aplikovat jiný režim jak informacní, tak v prístupu k nim, než vuci ostatním, tretím státum," zduraznil.

Fencl se podle svých slov snažil ministru Moltererovi vysvetlit, že prícinou zhroucení ceského trhu s veprovým masem jsou práve dovozy z EU. Dokumentoval, ze rychlý propad ceského trhu presne odpovídá termínum, kdy EU z nulových dotací na vývoz prikrocila k 20 procentum, pak ke 40 procentum, a nyní dokonce k 70 procentum dotací.

"Myslím si, že se mi podarilo tento vývoj k reálnému ohrožení ceského trhu presvedcive zdokumentovat, a o to mi hlavne šlo. Molterer to vnímal a je podle mého názoru presvedcen, že problém je vážný," dodal.

"Vetší ambice jsem si pro tento moment ani klást nemohl. Nyní závisí na ministru Moltererovi, jak se zachová pri dalších rozhodováních na úrovni EU, at už Unie uzná, že by mela napravit situaci, do které ceské producenty uvedla, nebo jak bude reagovat na príští ochranné kroky, které CR v opacném prípade udelá v souladu s Evropskou dohodou o pridružení," uzavrel Fencl.

Ivan Klindera nol


Zdroj: ČTK, 7. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 13:29