Agris.cz - agrární portál

Dovozem vepřového do EU se budou zabývat členské státy

8. 12. 1998 | ČTK

Dovozem veprového do EU se budou zabývat clenské státy

BRUSEL 8.prosince (zpravodaj CTK) - Problém dovozu veprového masa z Evropské unie do Ceské republiky bude predložen clenským státum Unie. Dohodla se na tom s predstaviteli Evropské komise v pondelí krátce pred pulnocí ceská delegace v cele s námestkem ministra zemedelství Tomášem Zídkem.

"Základní výsledek je ten, že situace bude zítra (v úterý) prodiskutována clenskými zememi prímo na jednání výboru pro rízení veprového masa. Až k tomu výbor zaujme nejaké stanovisko, mužeme my informovat, jaké budou další kroky," rekl Zídek po devítihodinovém jednacím maratónu.

Ten spocíval podle nej zejména ve "vzájemném vyjasnování pozic" a porovnávání statistických údaju o vzájemném vývozu a dovozu veprového. "Zdá se, že komise nyní lépe rozumí tomu, co jsme ríkali a jaká jsou naše stanoviska v oblasti veprového masa. Výrazne jsme zredukovali rozdíly ve vzájemných statistických datech o dovozech a vývozech."

Z techto kusých informací lze zatím vydedukovat, že komise šmahem neodmítá ceské argumenty a po sblížení názoru na císla je ochotna problém predložit clenským státum. Další vývoj závisí tedy na jejich postoji.

Podle Zídka také argumentuje tím, že v posledních dnech zaznamenala tendenci k mírnému zvyšování cen veprového na západoevropském trhu. "Na situaci CR se to ovšem zatím neprojevilo."

Podle nejmenovaného zdroje Evropské komise je situace citlivá a obe strany musejí postupovat po kruccích, dát clenským zemím možnost si uvedomit celý problém. Také Zídek nechtel spekulovat nebo ríkat "uspechané názory", jež by podle nej mohly poškodit zájmy obou stran, než záležitost projednají clenové "patnáctky".

CR se domnívá, že má právo se bránit proti subvencovaným dovozum veprového masa z EU, protože poškozují její výrobce. Komise s tímto názorem zatím nesouhlasila s poukazem na nesoulad ve statistických údajích o techto dovozech.

Karel Barták šeb


Zdroj: ČTK, 8. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 14:09