Agris.cz - agrární portál

Jaké opatření k vepřovému navrhne MZe vládě se zatím neví

8. 12. 1998 | ČTK

Jaké opatrení k veprovému navrhne MZe vláde se zatím neví

PRAHA 8.prosince (CTK) - Jaké opatrení k zastavení dovozu veprového masa z EU do CR navrhne ministr zemedelství Jan Fencl na stredecním jednání vlády zatím není jasné. Bude totiž záležet na výsledku zasedání Rídícího výboru pro veprové maso, v nemž jsou experti všech clenských zemí EU a který jedná dnes v Bruselu práve o problémech s dovozy veprového masa z EU do CR. Vyplývá to z informací, které dnes CTK poskytlo tiskové oddelení MZe.

Jednání výboru se koná na základe pondelních devítihodinových technických konzultací, kdy došlo ke sblížení stanovisek ohledne statistických údaju o vzájemných dovozech a vývozech veprového. Práve nesrovnalosti v techto údajích byly hlavní prekážkou dosavadních jednání s EU.

Vláda prijala první opatrení k ochrane ceského trhu pred dovozem veprového masa z EU již 25.listopadu ve forme zrušení preferencního cla na dovoz nekterých druhu veprového. Místo preferencní smluvní celní sazby 15 procent by melo cinit clo 40,9 procenta. Platnost tohoto narízení však byla na nátlak EU zatím pozastavena.

Ješte pred tímto vládním rozhodnutím však kabinet prijal harmonogram ochranných opatrení proti subvencovaným vývozum veprového masa z EU. Podle neoficiálních informací se v nem pocítá s tím, že by CR mohla zavést, krome zrušení preferencních cel, také 230procentní clo na dovoz veprového masa s platností do konce letošního roku a od ledna 1999 pak i dovozní kvótu 4000 tun veprového.

Již k 23.listopadu letošního roku se prehouplo puvodne kladné saldo CR v obchodu s veprovým masem v hmotných jednotkách do salda pasívního. Dovozy veprového masa ze zemí EU pritom predstavují od pocátku letošního roku do soucasnosti asi 97 procent veškerého importu této komodity. Naproti tomu podíl vyvezeného veprového z CR do EU na celkovém ceském exportu je pouze zhruba tríprocentní.

Od pocátku letošního roku do 2.prosince se do CR dovezlo celkem 20.763 tun veprového masa, zatímco vyvezeno bylo zhruba 18.294 tun, tedy o 1569 tun méne.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 8. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 02:17