Agris.cz - agrární portál

EU snížila exportní subvence na vepřové o polovinu

8. 12. 1998 | ČTK

EU snížila exportní subvence na veprové o polovinu

BRUSEL 8.prosince (zpravodaj CTK) - Evropská unie snížila dnes o polovinu subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR. Znamená to, že bude vývozy podporovat 20 ECU (700 Kc) na 100 kilogramu místo dosavadních 40 ECU. Opatrení platí do 19.ledna.

Komisar pro zemedelství Franz Fischler zduraznil, že jde o gesto dobré vule ze strany Evropské komise, na než by mely pridružené zeme reagovat tím, že se "zdrží jakýchkoli akcí narušujících obchod".

Rozhodnutí schválil rídící výbor pro veprové maso, v nemž zasedají zástupci všech 15 clenských zemí, na návrh komise. Fischler návrh predložil po konzultacích s ceským ministrem zemedelství Janem Fenclem minulý týden a s madarským protejškem Joszefem Torgyanem.

Podle Fischlerova mluvcího Gerryho Kielyho nereagovaly clenské státy na návrh pozitivne - více než polovina byla proti nebo se zdržela. Podle pravidel platných v techto výborech je však návrh EK schválen, pokud se proti nemu nadpolovicní vetšina jasne nevysloví.

Experti podle nej poukazovali zejména na to, že nápad komise je špatne nacasován a neodpovídá celoevropské krizi v obchodu s veprovým masem. Prosadili také jeho casové omezení na pouhých 41 dní.

Rozhodnutí podléhá ješte schválení Evropské komise, které se ocekává ve stredu.

Komise prezentuje dnešní krok jako významné gesto ve prospech zejména Ceské republiky, která nejhlasiteji brojí proti dovozum subvencovaného veprového z EU. Naznacuje zároven, že kdyby nyní ceská strana prijala ochranná opatrení, bylo by to clenskými státy využito proti komisi.

Komisar Fischler podle tiskového prohlášení naléhave vyzval pridružené zeme, aby "se zdržely jakékoli akce, jež by protirecila spolecnému cíli mít vetší oboustranný obchod". Usoudil, že je v zájmu všech zainteresovaných udržovat tesné kontakty a zajištovat "nalézání prijatelných rešení pro jakékoli bilaterální potíže". Uvedl také, že "individuální sektorální problémy" by nemely pusobit "na úkor globálních ekonomických úvah".

Karel Barták jw


Zdroj: ČTK, 8. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 08:39