Agris.cz - agrární portál

Zídek: Reakce EU překvapila, připravená opatření budou stažena

8. 12. 1998 | ČTK

Zídek: Reakce EU prekvapila, pripravená opatrení budou stažena

PRAHA 8.prosince (CTK) - Námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek predpokládá, že pripravená opatrení k zastavení dovozu veprového masa z EU do CR, která mel predložit na stredecním zasedání vlády ministr zemedelství Jan Fencl, budou z jednání vlády stažena. Zídek tak reagoval na oznámení Evropské komise, že EU snižuje o polovinu subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR.

"Tak rychlou reakci rídícího výboru pro veprové maso EK jsme necekali a jsme jí príjemne prekvapeni," rekl Zídek. Pripomnel, že se v pondelí dohodl s vedoucím delegace Komise EU pro technické konzultace Angelem Carro na pokracování konzultací.

Dnešní rozhodnutí rídícího výboru znamená, že EU bude vývozy podporovat 20 ECU (700 Kc) na 100 kilogramu místo dosavadních 40 ECU. Opatrení platí do 19.ledna.

Komisar pro zemedelství Franz Fischler zduraznil, že jde o gesto dobré vule ze strany Evropské komise, na než by mely pridružené zeme reagovat tím, že se "zdrží jakýchkoli akcí narušujících obchod".

Rozhodnutí podléhá ješte schválení Evropské komise, které se ocekává ve stredu.

Komise prezentuje dnešní krok jako významné gesto ve prospech zejména Ceské republiky, která nejhlasiteji brojí proti dovozum subvencovaného veprového z EU. Naznacuje zároven, že kdyby nyní ceská strana prijala ochranná opatrení, bylo by to clenskými státy využito proti komisi.

Komisar Fischler naléhave vyzval pridružené zeme, aby "se zdržely jakékoli akce, jež by protirecila spolecnému cíli mít vetší oboustranný obchod".

jw


Zdroj: ČTK, 8. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 10:24