Agris.cz - agrární portál

Stát stáhne z trhu přebytky vepřového masa

10. 12. 1998 | Hospodářské noviny

HN -10.12.1998

Stát stáhne z trhu prebytky veprového masa

CR nezavede ochranárské opatrení proti dovozum masa z EU, ale bude je dále monitorovat O konkrétních rešeních výkupu prebytecného masa rozhodne kabinet príští týden.

Vláda se bude v príštích týdnech angažovat na trhu s veprovým masem. Vcera totiž rozhodla, že stáhne prebytky veprového prostrednictvím státních hmotných rezerv. Po jednání kabinetu to rekl ministr zemedelství Jan Fencl s tím, že na príštím zasedání kabinetu predloží návrh, jak konkrétne se bude stažení veprového masa z tuzemského trhu realizovat. Fencl pripustil, že v podstate existují dve možnosti. Bud lze maso nakoupit a vyvézt, nebo je po nákupu zmrazit a uskladnit. Na stažení pre-bytku veprového z trhu bude podle Fencla potreba zhruba 170 miliónu korun, pricemž pujde o objem 15 až 20 tisíc tun masa. Z prostredku resortu MZe je ministr schopen podle vlastních slov v podstate ihned nakoupit a vyvézt 5 tisíc tun veprového a další 2 tisíce tun koupit a zamrazit. Pomoc státu má prispet k oživení domácího trhu s veprovým, který se v posledních mesících zhroutil pod tlakem levného subvencovaného dovozu z Evropské unie. O financne podporovaném vývozu 5 tisíc tun veprového již minulý týden také rozhodla rada Státního fondu tržní regulace. Reditel SFTR Jan Höck HN potvrdil, že už v pondelí fond uzavrel výberové rízení na exportéry a nyní hodnotí jednotlivé nabídky podle nabízené ceny a rychlosti vývozu. SFTR odhadl potrebu penez na subvence na 75 miliónu Kc. Ministr Fencl vcera také informoval, že zatím nevstoupí v platnost predchozí rozhodnutí vlády zrušit preferencní cla na dovoz veprového z EU ve výši 15 procent a nahradit je bežnou smluvní sazbou 40,9 procenta. Duvodem je úterní rozhodnutí Evropské komise snížit exportní subvence na veprové ze 40 na 20 ECU na sto kilogramu, a to vuci všem pridruženým zemím. Ministerstvo zemedelství však podle neho bude i nadále monitorovat tuzemský trh s veprovým masem a pri výskytu problému obnoví s EU jednání. Snížení subvencí exportu vcera uvítali predstavitelé tuzemských zemedelcu a považují je za zlom v jednání se zástupci EU. Tajemník Agrární komory Jan Záhorka rekl, že snížení exportních dotací nicméne nereší situaci tuzemského trhu, nebot dovezené levné maso již v republice je, spotrebitelé se predzásobili a zpracovatelé urcite neodeberou od producentu tolik masa jako v predchozích letech. Problémy tedy budou mít tuzemští chovatelé prasat i po snížení subvencí, dodal Záhorka. Predseda Asociace soukromého zemedelství a poslanec ODS Stanislav Nemec hodnotí krok EU jednoznacne kladne. Nezabrání už však ztráte tuzemských producentu prasat. Navíc jde pouze o rešení momentálního problému, které nezasahuje podstatu veci. Tou je celý systém tuzemského zemedelství, který musí nejprve doznat strukturálních zmen. Predseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jaroslav Brom rekl, že rozhodnutí EU je pozitivní, i když není optimální. Úredníci EU podle neho poprvé uznali, že muže mít pravdu také nekdo jiný než oni.

Praha (jaf, ctk)


Zdroj: Hospodářské noviny, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:12