Agris.cz - agrární portál

EK dá téměř 11 miliónů ECU na podporu prodeje hovězího a telecíh

10. 12. 1998 | ČTK

EK dá témer 11 miliónu ECU na podporu prodeje hovezího a telecího

BRUSEL 10.prosince (zpravodajka CTK) - Evropská komise schválila program na podporu prodeje kvalitního hovezího a telecího pro tento a príští rok. Celkové náklady na propagacní akce ciní 18 miliónu ECU (623 miliónu Kc), z kterých bude 60 procent financováno komisí. Cílem je obnovit duveru v tyto druhy masa nalomenou "nemocí šílených krav" rádící po nekolik let v EU.

Komise schválila na podporu kvalitního hovezího a telecího 21 akcních programu, které jsou urceny pro deset clenských státu - Rakousko, Belgii, Finsko, Francii, Nemecko, Itálii, Nizozemsko, Španelsko a Británii. Nejvíce penez by melo priplout do Francie, Nemecka a Británie.

Propagace bude probíhat prostrednictvím reklamních kampaní v rádiu, televizi, novinách a casopisech; prímých prodejních akcí ci úcasti na obchodních veletrzích. Napríklad již dnes lze shlédnout v televizním vysílání v Británii, která byla "šílenými krávami" nejvíce postižena, reklamy na dobré, levné a kvalitní hovezí.

Cílem celé propagacní akce je podle komise posílit duveru zákazníku v kvalitu hovezího a telecího masa, zarucit existenci nezávislých kontrol ve všech fázích výroby a zvýšit na trhu podíl techto druhu mas.

EU rozhodla o zrušení celosvetového zákazu vývozu britského hovezího zavedeného v breznu 1996, když byla zjištena možnost prenosu tzv.nemocí šílených krav (BSE, bovinní spongiformní encefalopatie) na cloveka, na konci letošního listopadu. Uznala tím, že Británie splnila podmínky k vymýcení této choroby.

Celkem se v Unii vyskytlo podle poslední zprávy komise o BSE 175.772 prípadu, z toho 99,7 procenta v Británii. Tamtéž také zemrelo 29 ze 30 lidí, kterí v EU dosud podlehli Creutzfeldt- Jakobove nemoci, o níž se soudí, že ji zpusobuje BSE.

Martina Patocková ple


Zdroj: ČTK, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:43