Agris.cz - agrární portál

Agrární export ČR do Dánska byl na konci října vyšší než vloni

10. 12. 1998 | ČTK

Opravte si, prosím, ve zpráve CR-Dánsko-zemedelství-obchod (Agrární export CR do Dánska byl na konci ríjna vyšší než vloni, 14:14) v prvním odstavci ve tretím rádku: "...zhruba 858 miliónu..." na správné: "...zhruba 132 miliónu...". Dále si ve stejném odstavci a rádku opravte: "...o témer 115..." na správné: "...o témer 49...".

Dále si opravte ve druhém odstavci druhém rádku: "...131,5 miliónu..." na správné: "...857,9 miliónu..." a ve druhém odstavci tretím rádku: "...pres 83 miliónu..." na správné: "...pres 743 miliónu...".

CTK

Agrární export CR do Dánska byl na konci ríjna vyšší než vloni

PRAHA 10.prosince (CTK) - Objem agrárního exportu Ceské republiky do Dánského království dosáhl za prvních deset mesícu letošního roku zhruba 858 miliónu korun. To bylo o témer 115 miliónu více, než cinila hodnota agrárního exportu do této zeme za celý lonský rok. Vyplývá to z informací, které CTK poskytlo tiskové oddelení ministerstva zemedelství v souvislosti s dnešní pracovní návštevou ministra Jana Fencla v Dánsku.

Agrární dovoz z Dánska mel za sledované období objem kolem 131,5 miliónu korun, pricemž za celý lonský rok dosáhl cástky pouze neco pres 83 miliónu korun. Celkové saldo vzájemného agrárního obchodu s Dánskem má CR dlouhodobe záporné. Vloni cinilo témer 660 miliónu korun, zatímco za prvních deset letošních mesícu již presáhlo 726 miliónu korun.

Podobne záporná je i bilance celkového zahranicního obchodu CR s Dánskem, vloni cinilo jeho záporné saldo 1,889 miliardy korun pri celkovém obratu vzájemné obchodní výmeny necelých 10,26 miliardy korun.

Hlavní položky agrárního exportu CR do Dánska jsou mléko, vejce, med a olejnatá semena a plody. Naopak z Dánska CR dováží hlavne maso, ryby a korýše, olejnatá semena a plody a potravinové prípravky.

V rámci ostatního vzájemného obchodu pak CR na dánský trh exportuje predevším hutní materiál, chemikálie, strojírenské výrobky, traktory, osobní automobily Škoda, textil, obuv, hracky, sklo a výrobky ze dreva a papíru.

Dánským exportním artiklem pro CR jsou zejména stroje pro potravinárský prumysl a zemedelství, energetická zarízení, mericí a regulacní prístroje, diagnostická zarízení, katalyzátory, farmaceutické výrobky a barviva, hracky, textil a nábytek.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 06:32