Agris.cz - agrární portál

Poslanci dnes s Lánským a s Fenclem hovořili o vztazích s EU

10. 12. 1998 | ČTK

Poslanci dnes s Lánským a s Fenclem hovorili o vztazích s EU

PRAHA 10.prosince (CTK) - Ministr zemedelství Jan Fencl a vicepremiér pro zahranicní a bezpecnostní politiku Egon Lánský (oba CSSD) dnes s poslanci výboru pro evropskou integraci hovorili o vztazích Ceské republiky s Evropskou unií. Zatímco Fencl shrnul vývoj ve veci dovozu subvencovaného veprového masa ze zemí unie, Lánský seznamoval zákonodárce s cinností vládního výboru pro evropskou integraci, jemuž predsedá.

Vláda pred nedávnem pozastavila preferencní cla na dotované dovozy, které narušily ceský trh s veprovým masem. Po jednání ministra Fencla s bruselskými úredníky snížila EU o polovinu subvence na vývoz veprového do pridružených zemí, tedy na 20 ECU (700 korun).

Opatrení, které má vyjádrit vstrícnost unie vuci pridruženým zemím, má platit do 19.ledna, Fencl ale poslancum rekl, že v dopise, který mu zaslal komisar EU pro zemedelství Franz Fischl, ustanovení o casovém omezení opatrení chybí.

Ministr uvedl, že cástkou 40 ECU (1400 korun) je 100 kilogramu veprového masa subvencováno až od 15.zárí letošního roku, do kvetna nebyl vývoz ze zemí unie dotován vubec a od kvetna do zárí dostávali vývozci zemí unie dotace polovicní, tedy 20 ECU.

Lánský oznámil poslancum, že již existuje reakce na zprávu Evropské komise o pokroku kandidátských zemí na vstup do EU za poslední rok. S ní by mel poslance seznámit i šéf ceského vyjednávacího týmu Pavel Telicka. Premiér Miloš Zeman bude mít posudek k dispozici o víkendu na vídenském summitu EU.

Lánský rovnež vyjádril politování nad tím, že ceská média se nedostatecne zabývají evropskou integrací. "Jak se má obcan jednou u tech uren rozhodnout, když nemá informace," uvedl Lánský v narážce na prípadné budoucí referendum o vstupu do unie. "Ceská média delají to, co nemají, totiž politiku," doplnil.

Vicepremiéra rozladilo mimo jiné to, že se sdelovací prostredky nezajímaly o návštevu švédské vicepremiérky Leny Hjelmové-Wallénové v Ceské republice tento týden, s níž Lánský, jak dnes rekl, jednal o švédských zkušenostech se vstupem do unie a o jejich zprostredkování Ceské republice.

Denisa Svobodníková vb jpt


Zdroj: ČTK, 10. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 20:54