Agris.cz - agrární portál

Více než 35 českých vinoték založí letos svou profesní asociaci

13. 12. 1998 | ČTK

Více než 35 ceských vinoték založí letos svou profesní asociaci

BRNO 13.prosince (CTK) - Profesní asociaci vinoték hodlá v letošním roce založit pres 35 subjektu, které se v CR zabývají uchováváním a prodejem vín. Pred dvema lety dosahoval jejich pocet necelých deseti. "Dobré víno zacíná být v urcitých kruzích v kursu," rekl CTK generální reditel Znovínu Znojmo se sídlem v Šatove Pavel Vajcner.

Firma v minulém týdnu oslovila 500 clenu svého Klubu prátel dobrých vín a nabídla jim spolecnou návštevu archívních sklepu s degustací ruzných rocníku. Cleny klubu jsou vetšinou odberatelé zásilkové služby Znovínu, zákazníci privátních vinoték, novinári, politikové i umelci. "Do peti sklepu zavítalo 220 osob," doplnil Vajcner.

V Moravském sklípku v Šatove podnik pronajímá uzamykatelné boxy, kam si zájemci mohou ukládat jimi vybraná lahvovaná vína. Své prostory zde mají známé osobnosti, jako Dominik Hašek, Ivo Svoboda, Daniel Hulka nebo Jožka Cerný. Zájem o tuto v republice unikátní službu postupne prevýšil nabídku.

Vinarská a.s.Znovín plánuje letos tržby na lonské úrovni, tedy kolem 150 miliónu korun. Výroba se priblíží trem miliónum litru a nákup od prvovýrobcu cinil 3000 tun hroznu. Spolecnost loni vykoupila 1105 tun hroznu a vykázala 151,1 miliónu korun tržeb z hlavní cinnosti. Vzhledem k tvorbe opravných položek uzavrela rok s úcetní ztrátou 8,9 miliónu korun.

Jirí Macík dp


Zdroj: ČTK, 13. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:56