Agris.cz - agrární portál

Zelníček: Odbytové ceny u prvovýrobců vepřového mírně vzrostly

11. 12. 1998 | ČTK

Zelnícek: Odbytové ceny u prvovýrobcu veprového mírne vzrostly

BRNO 11.prosince (CTK) - Odbytové ceny u ceských prvovýrobcu veprového masa mírne vzrostly a priblížily se hladine 30 korun za kilogram. Pro CTK to dnes uvedl predseda Svazu pro ekonomickou ochranu zemedelcu Karel Zelnícek. "Rozdíly mezi cenami masa v obchodních retezcích ukazují, že trh zacal fungovat," rekl.

Aktuální cena veprové kýty na pulte se podle nej pohybuje od 90 Kc za kilogram v brnenské Bille do 150 Kc/kg v retezci Tesco. Pouze nejnižší uvedená cena však odpovídá alespon rádove odbytové cene zemedelcu. "Na cenu 150 korun na pulte by odbyt musel cinit 48 korun za kilogram v živém," dodal Zelnícek.

Za tragické oznacil více než dvoumesícní zpoždení poklesu cen výsekového masa u nekterých velkých obchodníku za propadem ceny u agrární prvovýroby. Disproporce pritom ukazují skutecný rozdíl mezi mírou zisku zemedelcu a obchodu. Zelnícek konstatoval, že na veprovém mase dosáhly obchodní retezce astronomických zisku, když u masných výrobku se oslabení cen projevilo minimálne.

Kabinet premiéra Miloše Zemana souhlasil se stažením prebytku veprového masa z domácího trhu s pomocí státních hmotných rezerv. Na nákup 15.000 až 20.000 tun veprového masa by bylo treba kolem 170 miliónu korun. Do 2.prosince cinil import veprového masa od zacátku letošního roku 20.763 tun, vývoz zhruba 18.294 tun.

Svaz pro ekonomickou ochranu zemedelcu založili 11.listopadu v Brne úcastníci tehdy chystaného prvního protestu proti dovozum veprového masa ze zemí EU. Nenahrazuje cinnost Agrární komory CR a jeho cílem je prosazovat oprávnené požadavky prvovýrobcu.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 11. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:39