Agris.cz - agrární portál

Znalci soudí, že zahraniční kapitál je pro české pivo pohromou

16. 12. 1998 | ČTK

Znalci soudí, že zahranicní kapitál je pro ceské pivo pohromou

PRAHA 16.prosince (CTK) - Zahranicní kapitál je podle Sdružení prátel piva, které dnes vyhodnotilo nejlepší znacky piva roku, pohromou pro ceské pivo. Anglická firma Bass podle sdružení napríklad zlikvidovala Vratislavický pivovar, který varil nejlepší svetlou jedenáctku. Prestože znacku zachovala a varí ji ve smíchovském pivovare, s puvodní "vratislavickou jedenáctkou" má spolecný jen název, tvrdí znalci.

Anglický pivovarnický gigant Bass však cástecne zlocin spáchaný na vratislavickém pivovaru odcinil a to paradoxne tím, že odprodal nenápadný malý pivovar ve Svijanech v severovýchodních Cechách jeho managementu. Ten dokázal, že si "ceské pivo dokážeme varit i prodávat sami", tvrdí experti sdružení. Trináctku Svijanský kníže mají za nejlepší a reditele pivovaru Františka Horáka za "pivovarskou osobnost roku".

Sdružení však není neprítelem všeho neceského v branži. Jeho experti to dokázali napríklad tím, že z ceských hospod, bez nichž by se producenti žlutého moku težko obešli, vyhodnotili jako nejlepší pražský podnik "V hotýlku". Hospoda je, jak tvrdí, ryze ceská, prestože jejím majitelem je Palestinec s jordánským pasem a hosty v ní obsluhují Arab s Ukrajinkou. Cepovaný Radegast dvanáctka a velkopopovická desítka jsou kvalitne ošetrované a nabízená jídla cenove velmi prístupná, tvrdí znalci.

Vratislavickou jedenáctku letos vystrídala jedenáctka z pivovaru v Nové Pace, který založil ceský šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, svetlou desítku varili nejlepší v Žatci a bezkonkurencní dvanáctkou je stále Budvar.

Ze silnejších piv, která mají až 21 stupnu, znalci vybrali ctrnáctku Klášter Speciál, jehož pena kroužkuje až do úplného vyprázdnení sklenice, z pivních specialit ocenili Svátecní ležák Bernard, kterému se také ríká "pivní šampanské", z cerných piv Velkopopovické. Protivínský Platan je podle jejich soudu nejchutnejším diabetickým pivem.

Letos poprvé hodnotili nejúspešnejší regionální pivovar. Stal se jím Meštanský pivovar v Policce, který se se svým pivem prosadil i v Praze.

Václav Hrnícko bm


Zdroj: ČTK, 16. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:19