Agris.cz - agrární portál

Společnosti Povodí odmítají převod na státní podniky

17. 12. 1998 | ČTK

Spolecnosti Povodí odmítají prevod na státní podniky

PRAHA 17.prosince (CTK) - Prevod státních akciových spolecností Povodí na státní podniky, což pripravuje Ministerstvo životního prostredí (MŽP), rozhodne odmítá Svaz vodního hospodárství. Na dnešní tiskové konferenci to rekl místopredseda svazu Tomáš Vanek.

Zestátnení spolecností pouze prevede vlastní hospodarení do rukou státních úredníku, a otevre také cestu k prípadné privatizaci majetku, rekl Vanek. Fungování státních podniku se v praxi ukázalo jako neefektivní, státní akciové spolecnosti se naopak osvedcily, dodal.

Majetek státních akciových spolecností je v rukou státu, který také kontroluje hospodarení s ním. Financování firem probíhá na principu samofinancování provozní cinnosti. Úcelové státní dotace tvorí zhruba pet až deset procent prostredku.

Prípadná privatizace by rozštepila soucasný majetek, což není z hlediska vodního hospodárství vhodné, zejména kvuli nutné spolupráci pri katastrofických situacích (povodních), vysvetlil Vanek.

Ema Židlíková nol


Zdroj: ČTK, 17. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:27