Agris.cz - agrární portál

V 51.týdnu některé ceny masa a ostatních potravin vzrostly

17. 12. 1998 | ČTK

V 51.týdnu nekteré ceny masa a ostatních potravin vzrostly

PRAHA 17.prosince (CTK) - Ceny nekterých druhu masa v 51.týdnu vzrostly, jiné opet poklesly. U dalších druhu potravin jsou zmeny obdobné, zaznamenal pri svém pravidelném šetrení Ceský statistický úrad. Výsledky šetrení spotrebitelských cen vybraných potravinárských výrobku dnes CTK poskytl mluvcí CSÚ Jaroslav Macháne.

V 51.týdnu stoupla o 0,1 procenta cena hovezího predního s kostí a hovezího zadního bez kosti. Výraznejší nárust o 0,3 procenta zaznamenala cena veprové pecene s kostí, hovezí nízký roštenec podražil o 0,1 procenta. Ostatní druhy jak hovezího, tak veprového masa zlevnily.

U hovezího to bylo o 0,3 procenta (hovezí maso prední bez kosti), u veprového došlo k poklesu cen od 0,7 do 1,5 procenta, s výjimkou veprové pecene s kostí (nárust 0,3 procenta). Veprová krkovice zlevnila o 1,3 procenta, veprový bucek o 0,7 procenta. Veprová kýta bez kosti zlevnila o 1,5 procenta a veprová plec bez kosti o 0,8 procenta.

Všechny druhy masných výrobku byly oproti predchozímu týdnu levnejší, a to od 0,6 do 2,4 procenta oproti cenám v 50.týdnu. Cena kurat klesla o 1,7 procenta a kapru o 3,1 procenta.

Ve srovnání s minulým týdnem podražila nejvíce rajcata, a to o 18 procent, dále jablka o 3,3 procenta, mrkev o 8,2 procenta a brambory o 0,6 procenta. Pivo podražilo pouze mírne o 0,1 procenta.

Oproti cenám ze záveru lonského roku nejvíce zdražil krystalový cukr (o 17,0 procenta) a Sunar (o 16,0 procenta). Ceny hovezího masa se zvýšily od 2,9 do 3,8 procenta, naopak ceny veprového klesly od 17,2 procenta u veprové krkovice až po o 26,0 procenta u bucku. Kurata jsou v soucasné dobe levnejší o 19,0 procenta, vejce o 17,8 procenta, jablka o 10,0 procenta.

TABULKA NEKTERÝCH VYBRANÝCH PRUMERNÝCH CEN POTRAVIN V CR:

POLOŽKA (mer.jedn.) PRUMERNÁ CENA

16.12.97 8.12.98 15.12.98

hov.maso prední s.k.(kg) 67,50 69,36 69,46

hov.maso prední b.k.(kg) 118,60 122,61 122,28

hov.maso zadní b.k.(kg) 134,63 139,52 139,68

vepr.pecene s.k. (kg) 129,39 106,04 106,42

vepr.krkovice (kg) 112,14 93,99 92,80

vepr.bucek (kg) 75,15 56,05 55,65

vepr.kýta b.k. (kg) 140,68 116,36 114,62

vepr.plec b.k.(kg) 129,74 107,55 106,68

gothajský salám (kg) 88,97 84,76 84,23

šunkový salám (kg) 134,83 126,62 123,97

vepr.šunka dušená (kg) 170,25 160,66 156,88

kure kuch.bez drubku(kg) 65,35 53,82 52,91

polotuc.mléko 2proc.(l) 11,60 12,06 12,07

Sunar (1/2 kg) 77,23 89,58 89,59

vejce cerstvá (kus) 2,87 2,54 2,53

cerstvé máslo (kg) 107,82 105,85 104,82

pšen.mouka hladká (kg) 9,56 8,79 8,78

chléb kmínový (kg) 16,25 15,64 15,64

rohlík (ks) 1,44 1,36 1,35

cukr krystal 16,37 19,38 19,16

pivo lahvové 10stup.(0,5 l) 6,82 7,17 7,18

káva mletá 100 g (sácek) 37,02 36,30 36,00

brambory konzumní (kg) 7,21 6,88 6,92

kapr živý - 1.jakost 84,92 73,87 73,46

nlm nol


Zdroj: ČTK, 17. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 07:01