Agris.cz - agrární portál

The Inquirer: Český absint má zaplavit Londýn

27. 12. 1998 | ČTK

The Inquirer: Ceský absint má zaplavit Londýn

NEW YORK 27.prosince (zpravodaj CTK) - Ceský absint má zaplavit Londýn a stát se drahým, módním pitím, píše dnes filadelfský list The Inquirer k návratu nápoje, který je zakázán ve vetšine evropských zemí i ve Spojených státech pro své domnelé halucinogenní úcinky podobné marihuane.

List píše, že ctyri mladí britští podnikatelé s rockovou minulostí zahájili prodej tohoto nazelenalého nápoje s výtažkem pelynku ve špickových londýnských podnicích 9.prosince, a to za ohromující ceny - více než sedm dolaru (220 korun) za "panáka" a 68 dolaru za láhev (2100 korun), pokud je objednána pres Internet.

Nápoj nesoucí název Hill's Absinth se dováží z Ceské republiky, která je nyní jedním z jeho mála evropských výrobcu. Dodavatelem je podnik s nejdéle zachovanou výrobní tradici v Evrope, který vede 81letý Radomil Hill z Jindrichova Hradce, uvádí list.

Britské organizace pro potírání alkoholu prý z dovozu príliš radosti nemají, protože se ukazuje, že absint se muže stát hitem v barech a na vecírcích. Kvuli jeho cene však neocekávají, že by ho lidé požívali hromadne a upadali "na ulicích do komatózních stavu".

Popularitu absintu údajne mocne podporuje fakt, že byl oblíbeným nápojem umelcu v dobe dekadence a na prelomu století a ve svých malbách ho zvecnili Edgar Degas a Edouard Manet. Ríká se také, že pod vlivem absintového opojení si urízl ucho Vincent van Gogh, a štamprli si verejne dal také prezident Václav Havel, píše The Inquirer.

Dodává, že nápoj obsahující až sedmdesát procent alkoholu a možná i halucinogenní výtažky z rostlin zakázala vetšina evropských státu a Spojené státy pred první svetovou válkou a po ní kvuli jeho demoralizujícím úcinkum.

O prodeji ceského absintu v Londýne informovala nedávno také kanadská televize. Ta poukázala na to, že dovozci si vybrali nejpríhodnejší termín prodeje - krátce pred novorocními svátky.

Bez spojitosti s vývozem absintu do Velké Británie zkoumal tajemné kouzlo bohémského nápoje 17.prosince také internetový magazín Central Europe Online (CEO). Podle neho je dosažitelný nyní vedle CR ve Španelsku, Portugalsku, Andore a Dánsku, ale v Ceské republice se drží nejdéle, protože Ceši mají tradici výroby bylinných nápoju.

"Je úplne prírodní bez škodlivých aditiv. Není v nem nic, co by škodilo telu," rekl podle CEO výrobce Radomil Hill, který obnovil výrobu v roce 1990. Jeho otec pálil absint od roku 1920.

Vlastimil Milý pz


Zdroj: ČTK, 27. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 17:50