Agris.cz - agrární portál

Prazdroj se nevzdává šance na fúzi s pivovarem Radegast

28. 12. 1998 | ČTK

PLZEN 28.prosince (CTK) - Šance na fúzi pivovaru Radegast a Plzenský Prazdroj, díky níž by bylo reálné vyrábet deset miliónu hektolitru piva a stát se významným hrácem na evropském pivním trhu, se dosud nevzdává majoritní vlastník Plzenského Prazdroje (PP). Pro CTK to dnes uvedl mluvcí spolecnosti Jaroslav Pomp.

Duvodem fúze je podle Pompa stagnující a preplnený domácí trh a hledání nových odbytových možností, což stojí nemalé financní cástky, které jsou schopny investovat pouze silné nadnárodní spolecnosti. Proto lze ocekávat, že po realizaci fúze se stane Plzenský Prazdroj soucástí nekterého ze svetových pivovarnických gigantu. O Prazdroj má zájem americký Anheuser Busch s rocní výrobou témer 112 miliónu hektolitru, nizozemský Heineken s výrobou témer 74 miliónu hektolitru a jihoafrický South African Breweries s 38 milióny hektolitru.

V lonském roce prodal Plzenský Prazdroj necelých pet miliónu hektolitru piva a koncem letošního roku tuto hranici prekoná.

Letošní spotreba piva na jednoho obyvatele v CR ciní 158 litru, z toho 45 litru predstavuje pivo z produkce PP. Rekordní spotreba piva je na Domažlicku, kde rocní prumer na hlavu dosahuje neuveritelných 192 litru piva.

Pro srovnání - prumerná spotreba karlovarských minerálek v CR ciní 26 litru na jednoho obyvatele a Coca Coly se vypije 25 litru na hlavu.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 28. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:46