Agris.cz - agrární portál

V 53.týdnu vzrostly především ceny vepřového masa

31. 12. 1998 | ČTK

V 53.týdnu vzrostly predevším ceny veprového masa

PRAHA 31.prosince (CTK) - Ceny predevším veprového masa v 53.týdnu vzrostly, a to predevším u položek veprová pecene s kostí, veprové krkovice a veprová kýta bez kosti. Další nárust cen nastal predevším u ostatních druhu potravinárských výrobku, zaznamenal pri svém pravidelném šetrení Ceský statistický úrad. Výsledky šetrení spotrebitelských cen a jejich zmen k 51. Týdnu vybraných potravinárských výrobku dnes CTK poskytl mluvcí CSÚ Jaroslav Macháne.

V 53.týdnu stoupla o 0,2 procenta cena hovezího predního bez kosti a dále ceny veprové pecene s kostí (o 1,5 procenta), veprové krkovice (o 1,1 procenta) a veprová kýta bez kosti (o 1,0 procenta). Veprová plec bez kosti podražila pouze nevýrazne o 0,5 procenta.

Hovezí maso prední bez kosti podražilo a 0,2 procenta, u ostatních druhu hovezího došlo k poklesu v rozmezí od 0,2 do 0,4 procenta.

Vetšina cen masných výrobku stagnovala, oproti 52. týdnu byla dražší pouze veprová šunka dušená, a to pouze o 0,1 procenta. Cena kurat klesla o 1,2 procenta a kapru o 7,3 procenta.

Ve srovnání s minulým týdnem podražila nejvíce zelenina: a to rajcata o 37,3 procenta, mrkev o 11,9 procenta, dále jablka o 1,1 procenta a brambory o 3,9 procenta. Pivo podražilo pouze o 0,9 procenta.

Oproti cenám ze záveru lonského roku nejvíce zdražila rajcata konzumní (o 43,5 procenta), cukr krystal (o 16,6 procenta) a Sunar (o 16,1 procenta). Ceny hovezího masa se zvýšily od 2,5 do 3,6 procenta, naopak ceny veprového klesly od 26,0 procenta u veprového bucku až po o 16,4 procenta u veprové krkovice. Kurata jsou v soucasné dobe levnejší o 20,0 procenta, vejce o 12,1 procenta, jablka o 9,0 procenta. Od své ceny ze záveru lonského roku se príliš neodchýlily konzumní brambory, zlevnily pouze o 0,4 procenta.

TABULKA NEKTERÝCH VYBRANÝCH PRUMERNÝCH CEN POTRAVIN V CR:

POLOŽKA (mer.jedn.) PRUMERNÁ CENA

16.12.97 15.12.98 29.12.1998

hov.maso prední s.k.(kg) 67,50 69,46 69,18

hov.maso prední b.k.(kg) 118,60 122,28 122,47

hov.maso zadní b.k.(kg) 134,63 139,68 139,43

vepr.pecene s.k. (kg) 129,39 106,42 107,98

vepr.krkovice (kg) 112,14 92,80 93,79

vepr.bucek (kg) 75,15 55,65 55,61

vepr.kýta b.k. (kg) 140,68 114,62 115,79

vepr.plec b.k.(kg) 129,74 106,68 107,25

gothajský salám (kg) 88,97 84,23 83,81

šunkový salám (kg) 134,83 123,97 124,01

vepr.šunka dušená (kg) 170,25 156,88 157,10

kure kuch.bez drubku(kg) 65,35 52,91 52,29

polotuc.mléko 2proc.(l) 11,60 12,07 12,04

Sunar (1/2 kg) 77,23 89,59 89,64

vejce cerstvá (kus) 2,87 2,53 2,52

cerstvé máslo (kg) 107,82 104,82 104,51

pšen.mouka hladká (kg) 9,56 8,78 8,83

chléb kmínový (kg) 16,25 15,64 15,67

rohlík (ks) 1,44 1,35 1,35

cukr krystal 16,37 19,16 19,10

pivo lahvové 10stup.(0,5 l) 6,82 7,18 7,24

káva mletá 100 g (sácek) 37,02 36,00 36,30

brambory konzumní (kg) 7,21 6,92 7,19

kapr živý - 1.jakost 84,92 73,46 70,23

Prumerné spotrebitelské ceny vybraných výrobku sledované v 52.týdnu CSÚ nedodal.

nlm bm


Zdroj: ČTK, 31. 12. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:52