Agris.cz - agrární portál

Francouzská SDA vytvoří v ČR jednotnou cukrovarnickou skupinu

4. 1. 1999 | ČTK

Francouzská SDA vytvorí v CR jednotnou cukrovarnickou skupinu

HRADEC KRÁLOVÉ 4.ledna (CTK) - Francouzská cukrovarnická spolecnost SDA Origny (SDA) vytvorí v CR ze svých dosavadních akvizic jednotnou cukrovarnickou skupinu. Stane se tak sloucením spolecností Severocukr Žatec, Cukrovary BANOP, Ceské cukrovary holding a Cukrovar Ceské Mezirící se spolecností Cukrovar a rafinerie cukru Dobrovice TTD.

Podle projektu sloucení, který má CTK k dispozici, by meli o fúzi rozhodnout akcionári dotcených firem na mimorádných valných hromadách 29.ledna. SDA ve slucovaných firmách vlastní majoritní až 100procentní akcionárské podíly.

Minoritním akcionárum spolecností Severocukr Žatec a Ceské cukrovary holding budou jejich akcie podle projektu vymeneny za akcie dobrovické spolecnosti. Ta kvuli výmene akcií emituje nové akcie, címž své základní jmení zvýší o 3,2 miliónu korun na 914 miliónu korun.

SDA je nejvetší cukrovarnickou skupinou v CR, její podíl na výrobe cukru je odhadován kolem 40 procent. V lonské kampani skupina varila cukr v šesti cukrovarech v Dobrovici, Melníku, Užicích, Bašnicích, Žatci a Ceském Mezirící. Do letošní kampane hodlá po provedené restrukturalizaci vstoupit již jen se tremi cukrovary v Dobrovici, Ceském Mezirící a Melníku.

Dalšími velkými skupinami pusobícími na poli výroby cukru v CR jsou rakouská cukrovarnická spolecnost Agrana a francouzsko-britský koncern Eastern Sugar.

Zdenek Rychtera dp


Zdroj: ČTK, 4. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 14:22