Agris.cz - agrární portál

Pivovar Nová Paka stáčí jako první v ČR pivo do lahví z plastu

11. 1. 1999 | ČTK

Pivovar Nová Paka stácí jako první v CR pivo do lahví z plastu

NOVÁ PAKA 11.ledna (CTK) - Meštanský pivovar v Nové Pace zacal pred nedávnem jako první v Ceské republice se stácením piva do plastových PET lahví objemu 1,5 litru. "Od zacátku prosince jsme výrobu znekolikanásobili a zájem o pivo v tomto netradicním obalu stále roste," uvedl dnes pro CTK sládek pivovaru Daniel Váša.

Nyní pivovar v poloprovozu denne stácí kolem 2000 lahví a uvažuje o zakoupení stácecí linky. Nejvetší zájem o pivo v tomto balení je v Praze a pri hranicích s Polskem na Náchodsku. Zatím spotrebitelé v plastu koupí desetiprocentního Broucka, pricemž pivovar zvažuje stácení nekterého z dalších druhu.

Na nápad stácet pivo do plastu Novopactí prišli po lonské návšteve USA, kde se pivo v plastových lahvích bežne prodává. "Byl to výstrel do prázdna, ale vypadá to, že se trefil do cerného," rekl Váša.

Pivo plnené do PET lahví podle jeho slov neztrácí nic ze své kvality. "Pro jeho konzumaci mezi lidmi existuje spíše psychická bariéra. Kdo by si ale pred nedávnem predstavil, že budeme pít víno z krabice," rekl Váša.

Pivo v tomto lehkém a praktickém obalu je podle nej urceno pro spolecenské akce, turisty a vubec lidi, kterí nechtejí nosit težké sklo. Stežejním obalem pivovaru nicméne zustává sklo.

Loni pivovar vystavil témer 50.000 hektolitru piva, což bylo asi o 14 procent méne než loni. Na export šlo asi 2500 hektolitru, což byla polovina lonské skutecnosti. "V polovine roku se zhroutil odbyt do Ruska," vysvetlil pokles sládek.

Proti roku 1997, kdy pivovar skoncil kvuli odpisu starých pohledávek ve ztráte 300.000 korun, by jeho lonské hospodarení melo skoncit na nule.

Základní jmení pivovaru zamestnávajícího asi 50 lidí ciní 11,7 miliónu korun. Majoritním vlastníkem je se 75 procenty akcií pražský podnikatel Petr Ostrihon, ctvrtinovým mesto Nová Paka.

Zdenek Rychtera jw


Zdroj: ČTK, 11. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:49