Agris.cz - agrární portál

Pondělní vichřice způsobila značné škody v žirovnických lesích

12. 1. 1999 | ČTK

Pondelní vichrice zpusobila znacné škody v žirovnických lesích

ŽIROVNICE/PELHRIMOV/JIHLAVA 12.ledna (CTK) - Nejvetší škody napáchala pondelní vichrice v mestských lesích Žirovnice na Jindrichohradecku. Silný nárazový vítr tam ponicil na 5000 krychlových metru dreva, což je o 1000 více než celá letošní plánovaná težba. CTK to po dnešní obhlídce lesa rekl starosta mesta Milan Šmíd.

Zisky z težby dreva patrí k významným zdrojum mestského rozpoctu. Loni predstavovaly asi dva milióny korun. Na Žirovnicku nejvíce vichrice rádila v lokalite Stará Ves u Zdešova, kde ponicila na 1000 krychlových metru dreva. Správa mestských lesu obhospodaruje celkem 700 hektaru.

V mestských lesích Pelhrimov, které obhospodarují na 2500 hektaru lesu, vichrice podle vedoucího provozu Martina Kodeše znicila zhruba 1500 krychlových metru dreva. Smer vetru byl tentokrát neobvykle jihovýchodní a nedostal se do otevrených lesních porostu, upresnil. Na nezamrzlé pude vyvracel stromy i s koreny. Polomy v roce 1996, které zpusobila námraza, byly horší, konstatoval.

Presnejší odhady škod na Jihlavsku budou podle lesního správce Lesu CR Karla Brabce známy ve stredu. Lesáci však nepocítají s vetší újmou. Svou roli už sehrávají i zpevnující melioracní pásy smíšených drevin, které se zacaly masivneji vysazovat v monolitních smrkových kulturách po kalamite v roce 1984. Zatímco nyní smrkové porosty tvorí na Ceskomoravské vrchovine zhruba 85 procent lesní plochy, behem nekolika desítek let by se mely snížit na 60 procent. Díky výsadbe pribývá množství puvodních buku, jedlí, ale i javoru.

V lesní správe Lesu CR v Telci padlo za obet vichrici asi 500 až 1000 metru krychlových dreva.

Jaroslava Mikešová mhm hš


Zdroj: ČTK, 12. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:56