Agris.cz - agrární portál

Prazdroj letos zaměstnancům garantuje osmiprocentní růst mezd

12. 1. 1999 | ČTK

Prazdroj letos zamestnancum garantuje osmiprocentní rust mezd

PLZEN 12.ledna (CTK) - Plzenský Prazdroj (PP) se zavazuje letos dodržet minimální mezirocní nárust mzdových prostredku osm procent ve srovnání s prumernou lonskou mesícní mzdou, která presáhla 16 tisíc korun na jednoho zamestnance spolecnosti. U príležitosti dnešního podpisu kolektivní smlouvy to uvedl generální reditel PP Vladimír Perina.

Krome vládou doporuceného navýšení mzdových prostredku je ve smlouve zakotvena klauzule o desetiprocentním zvýšení trináctého platu, který bude cinit 85-88 procent tarifní mzdy zamestnancu. Jeho výplatu mohou podle šéfa odborové organizace PP Bohuslava Matase pracovníci pivovaru ocekávat v breznové výplate.

Ke konci lonského roku cinil prumerný prepoctený pocet zamestnancu spolecnosti 2557 osob. Ke konci letošního roku plánuje firma udržet stejný pocet zamestnancu, ale v jiné strukture. Perina upresnil, že nekterí zamestnanci budou v rámci spolecnosti prevedeni na jiné profese.

Souvisí to predevším s produktivitou práce, která v soucasné dobe predstavuje 1,9 tisíce hektolitru piva na pracovníka za rok v rámci celé spolecnosti (pres tri tisíce hektolitru na jednoho pracovníka ve výrobe). Cílem PP je dosáhnout produktivity práce podle svetového standardu v pivovarnictví, která se pohybuje od 5000 do 7000 hektolitru piva na zamestnance ve výrobe za rok.

Znamená to, že pokud by spolecnost v roce 2000 dosáhla výstav šest miliónu hektolitru, pocet pracovníku ve výrobe by nemel presáhnout 1200 osob.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 12. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 06:09