Agris.cz - agrární portál

Licenční pivo Gambrinus zvyšuje výstav litevského pivovaru

13. 1. 1999 | ČTK

Licencní pivo Gambrinus zvyšuje výstav litevského pivovaru

PLZEN 13.ledna (CTK) - Po vstupu Plzenského Prazdroje (PP) do litevského pivovaru Ragutis, ve kterém PP vlastní majoritní podíl, zahájení licencní výroby a uvedení piva Gambrinus na litevský trh se zvýšil výstav tohoto pivovaru ze 109 tisíc hektolitru v roce 1997 na 170 tisíc hektolitru v lonském roce. Pro CTK to dnes uvedl mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp.

V listopadu lonského roku zahájil litevský Ragutis provoz rekonstruované varny, která patrí k nejmodernejším v zemi. Na její modernizaci využil Plzenský Prazdroj technologii z domažlického pivovaru, v nemž byl provoz ukoncen koncem roku 1997. Vedle dvanáctiprocentního piva Gambrinus jsou z produkce pivovaru v Litve nejpopulárnejší znacky jednadvacetiprocentní tmavé pivo Biržieciu a svetlý šetnáctiprocentní Širvenos.

V letošním roce plánuje Ragutis v Litve prodat 240 tisíc hektolitru a do príštího tisíciletí hodlá rekonstruovaný Ragutis zvýšit výstav až na 400 tisíc hektolitru. Vyšší výroba piva je

podložena jeho rostoucí popularitou v Litve, kde se lonská prumerná spotreba piva na jednoho obyvatele zvýšila na 40 litru, což bylo o deset litru více než v roce 1997.

Vstup Plzenského Prazdroje do Litvy je podle chargé d'affaires ceské ambasády v Litve Vladimíra Eichlera dosud nejvetší ceská investice v Pobaltí. Vzájemná cesko-litevská obchodní výmena se však velmi príznive vyvíjí. Za deset mesícu lonského roku predstavoval ceský vývoz do Litvy témer 90 miliónu dolaru, což je více než celý ceský vývoz do Jižní Ameriky, Cíny nebo Indie. Príkladu Prazdroje v Litve hodlá z ceských podniku následovat Karosa, která zde plánuje montáž autobusu, dodal Eichler.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 13. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:58