Agris.cz - agrární portál

ÚOHS: Pokuta 80 tis.Kč pro Radegast Ex Ostrava a Euronova Brno

14. 1. 1999 | ČTK

ÚOHS: Pokuta 80 tis.Kc pro Radegast Ex Ostrava a Euronova Brno

BRNO 14.ledna (CTK) - Pokuty po 80 tisících korunách udelil spolecnostem Radegast Ex se sídlem v Ostrave a brnenské a.s. Euronova za porušení soutežního zákona již pravomocným rozhodnutím ve správním rízení Úrad pro ochranu hospodárské souteže. CTK to dnes sdelil mluvcí úradu Ivo Skoumal.

Podle mluvcího oba úcastníci porušili zákon tím, že ctyri uzavrené dodatky smluv o základních podmínkách dodávek zboží obsahovaly dohody o urcení ceny pro konecného spotrebitele.

V rozhodnutí ÚOHS zduraznil, že urcování cen dohodami mezi soutežiteli je s ohledem na funkci ceny závažným proti soutežním deliktem. Pricemž cena jako výslednice vztahu mezi soutežiteli, tedy výrobcem, distributorem, prodávajícím, konkurencí a spotrebitelem hraje v tržní ekonomice klícovou roli. Úrad podtrhl, že každý soutežitel má o cene svého zboží rozhodovat samostatne, že fixace cen je vždy protiprávní a porušení zákona spocívá již v existenci samotné dohody.

Skoumal vysvetlil, že Radegast Ex a Euronova se napríklad v dodatku ke smlouve z 11.prosince 1997, uzavreném 5.brezna 1998, dohodly na závazku kupujícího, že bude v období od 16.brezna do 15.kvetna prodávat desetistupnové pivo Velkopopovický kozel v lahvích v prodejnách MANA, Sezam a PRIMA za 5,90 Kc. Dvema dalšími dodatky se termín prodeje tohoto piva v dohodnuté cene prodloužil až do konce zárí 1998. Jeden z dodatku se týkal i prodeje piva Radegast Klasik.

Jirí Šesták bm


Zdroj: ČTK, 14. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 09:41