Agris.cz - agrární portál

R.Jelínek loni prodal výrobky za 164 miliónů korun

14. 1. 1999 | ČTK

R.Jelínek loni prodal výrobky za 164 miliónu korun

PRAHA 14.ledna (CTK) - Tradicní domácí výrobce destilátu a.s.Rudolf Jelínek loni prodala své produkty za približne 164 miliónu korun, což bylo zhruba na úrovni predešlého roku. Spolecnost to považuje za úspech, nebot prodej nepríznive ovlivnilo zavedení spotrební dane. Na dnešní tiskové konferenci to rekl místopredseda predstavenstva firmy Rostislav Petráš.

Z uvedeného prodeje 11,2 procenta pripadlo na export, a to hlavne na Slovensko, do USA, Nemecka a Kanady. Lonská ztráta dosáhla 5,5 miliónu korun, kumulovaná potom asi 16 miliónu Kc.

"Zpusobena je nedobytnými pohledávkami a neuváženými nákupy surovin pred privatizací na konci roku 1996," uvedl Petráš.

Dominantním artiklem je svetoznámá slivovice, jejíž prodej loni dosáhl 90,5 miliónu Kc proti 68 miliónum Kc v roce 1997.Bylo to plných 46 procent celkového prodeje. Jelínek však rovnež zvýšil prodej tzv. kosher výrobku, tedy podle tradicní židovské receptury, z 5,3 miliónu na sedm miliónu korun.

Letos R.Jelínek ocekává nárust prodeje až na 247 miliónu Kc, a to predevším zvýšením exportu. Doslova expanzi by mel znamenat trh USA, kde spolecnost dokoncuje "velmi významný" kontrakt na 2,5 roku. Export by mel již narust na plnou tretinu.

Podstatne více se chce Jelínek též prosadit na Slovensku. Na dotaz CTK odpovedel výkonný reditel Petr Bartoš, že firma má pripravené všechny potrebné certifikáty a jejich obnova je promptní. Dovozním kvótám její produkty nepodléhají.

Hlavním akcionárem Jelínka je a.s. Moravská akcionárská se 43,55 procenta akcií. Druhým a posledním významným akcionárem je a.s. International Credit Corporation (ICC) s podílem 35 procent akcií.

Petr Bayer mha


Zdroj: ČTK, 14. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 06:33