Agris.cz - agrární portál

Masozávody uzavírají s producenty pouze množstevní smlouvy

17. 1. 1999 | ČTK

JIHLAVA 17.ledna (CTK) - Výkupní ceny veprového masa nebudou pro letošní rok soucástí dlouhodobých dodavatelsko-odberatelských smluv. Vlivem pádu cen, které loni v ríjnu vyvolal dotovaný import ze zemí EU, totiž vetšina zpracovatelu smluvní ceny koncem roku nedodržela. Svaz zemedelských družstev a spolecností jim dokonce pohrozil soudním vymáháním náhrad.

Vetšina smluv, které producenti v techto dnech uzavírají se zpracovateli, se tak týká pouze dodaného množství prasat. Ceny budou tržní na základe poptávky a nabídky, uvedli pro CTK nejvetší producenti veprového na Ceskomoravské vrchovine.

Pokud se vlivem subvencovaného vývozu a dotací na výkup masa do státních hmotných rezerv nebudou ceny veprového stabilizovat, lze ocekávat i krach nekterých producentu, kterí loni prišli o nekolikamiliónové príjmy.

"V záveru roku jsme prišli o 12 miliónu korun, za celý rok 1998 vykážeme ztrátu pres šest miliónu korun," uvedl pro CTK reditel havlíckobrodské firmy Provem, a.s., Oldrich Kocián. Ta na trh loni dodala na 4200 tun veprového. Podle lonské smlouvy mely Kostelecké uzeniny firme od srpna platit 39,50 Kc za kilo ž.hm., ceny v listopadu však klesly na 27 korun. Prumerné realizacní se pak mezirocne na kilogramu snížily o 11 Kc.

Zatímco lednové realizacní ceny se pohybují kolem 30 Kc, výrobní náklady dosahují 34-35 korun, dodal Kocián.

"Realizacní cena veprového je v lednu mizerná, pokud se nezlepší, nevíme jak prežijeme," potvrdil reditel Selmy a.s. Jihlava Evžen Toufar. Tento nejvetší producent na Jihlavsku loni na trh dodal 3850 tun veprového. Mezirocní ztráty realizacních cen a nákladu v listopadu dosáhly ctyr miliónu korun, v prosinci to bude kolem miliónu, rekl.

Se stejnými problémy se na pocátku roku potýká i SPV, s.r.o., Plevnice, nejvetší producent na Pelhrimovsku. Podle reditele Jaroslava Primuse poklesly mezirocne realizacní ceny loni v posledním ctvrtletí na kile masa o 11 korun.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 17. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 13:19