Agris.cz - agrární portál

MZe neočekává, že EU zruší opatření snižující subvence na vepřov

15. 1. 1999 | ČTK

MZe neocekává, že EU zruší opatrení snižující subvence na veprové

PRAHA 15.ledna (CTK) - Ministerstvo zemedelství (MZe) neocekává, že Evropská unie zruší v úterý 19.ledna opatrení snižující subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí. CTK to dnes rekl tiskový mluvcí MZe Pavel Kovár.

Ministr zemedelství Jan Fencl neobdržel podle Kováre dosud žádné stanovisko, kterým by se omezovalo platnost opatrení EU.

"Úterý 19.ledna je den, kdy bude zasedat rídící výbor pro veprové maso, který vyhodnotí rozhodnutí Evropské komise (EK) o snížení subvencí", dodal.

Evropská unie schválila loni 8.prosince snížení subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR. Od toho data EU vývozy podporuje 20 ECU (700 Kc) na 100 kilogramu místo predchozích 40 ECU.

Experti rídícího výboru poukazovali zejména na to, že nápad komise je špatne nacasován a neodpovídá celoevropské krizi v obchodu s veprovým masem. Prosadili také jeho casové omezení na pouhých 41 dní. Rozhodnutí výboru, ve kterém zasedají zástupci všech 15 clenských zemí, však podléhá schválení Evropské komise.

Ema Židlíková mha


Zdroj: ČTK, 15. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 05:51