Agris.cz - agrární portál

Fencl: Snížená subvence na vývoz vepřového z EU by měla trvat

19. 1. 1999 | ČTK

Fencl: Snížená subvence na vývoz veprového z EU by mela trvat

HRADEC KRÁLOVÉ 19.ledna (CTK) - Snížená subvence na vývoz veprového masa z Evropské unie do Ceské republiky by mela podle ministra zemedelství Jana Fencla trvat i po dnešku. Dnešek je podle informací CTK dnem, kdy bude zasedat rídící výbor pro veprové maso, který vyhodnotí rozhodnutí Evropské komise (EK) o snížení subvencí.

Ministr Fencl v dnešním vyjádrení pro CTK uvedl, že s žádným termínem, kterým by melo snížené subvencování skoncit, nepocítá. Argumentoval pritom dopisem evropského komisare Franze Fischlera, v kterém mu oznámil snížení dotace bez jakéhokoliv omezujícího termínu.

Evropská unie schválila loni 8.prosince snížení subvence na vývoz veprového masa do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR. Od toho data EU vývozy podporuje 20 ECU (700 Kc) na 100 kilogramu místo predchozích 40 ECU.

Experti rídícího výboru poukazovali zejména na to, že nápad komise je špatne nacasován a neodpovídá celoevropské krizi v obchodu s veprovým masem. Prosadili také jeho casové omezení na pouhých 41 dní. Rozhodnutí výboru, ve kterém zasedají zástupci všech 15 clenských zemí, však podléhá schválení Evropské komise.

Zdenek Rychtera bm


Zdroj: ČTK, 19. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 07:37