Agris.cz - agrární portál

Akcie a.s.Maso Planá se nebudou obchodovat na veřejných trzích

19. 1. 1999 | ČTK

Akcie a.s.Maso Planá se nebudou obchodovat na verejných trzích

PLANÁ NAD LUŽNICÍ 19.ledna (CTK) - Mimorádná valná hromada a.s.Maso Planá dnes schválila zrušení verejné obchodovatelnosti akcií spolecnosti a vzala na vedomí informaci predstavenstva, že loni podalo dve trestní oznámení, a to na bývalého predsedu predstavenstva a.s.Vít Potraviny Bohumila Fialu a na bývalého výkonného reditele a místopredsedu predstavenstva a.s.Maso Planá Jirího Šimánka. CTK to rekl reditel spolecnosti Emil Kasper.

Upresnil, že trestní oznámení na Fialu podalo predstavenstvo pro trestný cin podvodu. Mel se ho dopustit tím, že pres znalost financní situace a.s.Vít Potraviny objednával další zboží a dále tak zvyšoval objem pohledávek a.s.Maso Planá u tohoto odberatele. Šimánek, který v kvetnu lonského roku požádal o rozvázání pracovního pomeru, spáchal podle názoru predstavenstva trestný cin porušování povinnosti pri správe cizího majetku, nebot mj.firmu poškodil pri uzavírání úverových smluv.

Podle Kaspera dosáhl loni obrat a.s.Maso Planá, jejímž nejvetším odberatelem je Makro, 1,1 miliardy korun, což je zhruba stejne jako v roce 1997. Reditel zduraznil, že se neobává, že by ukoncení verejné obchodovatelnosti akcií melo mít negativní vliv, naopak ocekává, že prispeje ke stabilizaci spolecnosti.

"Prestože jsme loni nedováželi veprové, zvýšili jsme objem porážek a naplnili tak smlouvy s tuzemskými zemedelci," uvedl Kasper. Dodal, že lonská prumerná realizacní cena za kilogram veprového 34,32 koruny je prakticky stejná jako v roce 1997, kdy cinila 34,63 koruny.

Základní jmení a.s.Maso Planá, jehož nejvetšími vlastníky jsou s.r.o.Masna Príbram s 47,57 procenta akcií a a.s.Hanácký masokombinát Olomouc s 37,50 procenta akcií, ciní 172 miliónu korun.

Jakub Sekyra jw


Zdroj: ČTK, 19. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 16:50