Agris.cz - agrární portál

Podnikatelé se obrátí na Ústavní soud ve věci prodeje státní půd

24. 3. 1999 | ČTK

Podnikatelé se obrátí na Ústavní soud ve veci prodeje státní pudy

PRAHA 24.brezna (CTK) - V prípade, že Parlament schválí zákon o prodeji státní pudy, obrátí se zrejme zemedelští podnikatelé na Ústavní soud. Na dotaz CTK to dnes rekl zástupce Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu (CMSZP) Jan Veleba pred jednáním s poslancem KDU-CSL Josefem Luxem, který byl jako bývalý ministr zemedelství predkladatelem návrhu zákona.

Tím, že návrh zákona neumožnuje nákup státní pudy právnickým osobám, porušuje podle Veleby jak ústavu, tak i listinu základních práv a svobod. To, jak rekl, vyplývá z právního rozboru, který má CMSZP k dispozici.

Veleba uvedl, zákon bude bránit v nákupu státní pudy tem právnickým osobám, kterým vláda pred casem prodala zemedelské stavby, stroje a zvírata na základe privatizacních projektu, v nichž byla jako existencní potreba techto podnikatelu deklarována nutnost nakoupit státní pudu. Podle jeho slov také nabyvatelé nemohou koupit pudu ani jako právnické osoby a potom ji vložit do právnické osoby.

Projednávaný návrh zákona o prodeji státní pudy, který Poslanecká snemovna pustila v úterý do tretího ctení, oznacil Veleba za otevrenou snahou o likvidaci podnikatelu, protože pokud bude v této podobe prijat, dojde ve znacné míre ke znicení zemedelských podniku vzniklých z privatizace. Soucasne se naruší vztahy a vazby zejména vuci Pozemkovému fondu CR, vuci PGRLF a také vuci bankám, dodal.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:16