Agris.cz - agrární portál

Vazačsko-aranžérská soutěž prověřila mladé zahradníky

24. 3. 1999 | ČTK

Vazacsko-aranžérská soutež proverila mladé zahradníky

KOURIM (okres Kolín) 24.brezna (CTK) - Dovednosti žáku zahradnických profesí škol v pusobnosti ministerstva zemedelství proverila dnes v Kourimi na Kolínsku ctvrtá celostátní vazacsko- aranžérská soutež. Svatební kytice nebo kompozice ze sušených kvetu tu tvorilo 44 soutežících z 12 ceských a moravských škol.

"V každé kytici nebo obrazu je možné videt duši autora," rekla CTK clenka hodnotící komise Vlasta Havránková. Prestože mnozí ze soutežících hledali inspiraci v zahranicních casopisech, pozorovat výsledky jejich snažení pri soucasném úpadku ceského zahradnictví je potešující, podotkla.

Podle mistra odborného výcviku Stredního odborného ucilište v Lovosicích Jirího Dvoráka soutež zhodnocuje a prezentuje zahradnickou profesi. "Žáci vedí, že kvetinou se dá uctít cokoli a že je vhodným dárkem ke všem oslavám," dodal pedagog, který za petadvacet let ve školství vychoval už nekolik mistryn republiky ve vazacsko-aranžérských soutežích.

Vedle vázání previslé svatební kytice a aranžování suchých rostlin si soutežící museli poradit i s tajným úkolem. Tím letos bylo vytvorení tzv.parteru, tedy kytice na svatební stul.

Výsledky soutežních prací žáku stredních odborných ucilišt oboru zahradník, nástavbových studií s maturitou a žáku se specifickými poruchami ucení budou ve ctvrtek k videní v kourimském ucilišti.

Jaroslava Tumová vb


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:59