Agris.cz - agrární portál

Příznivci českého piva chtějí ve čtvrtek demonstrovat před ÚOHS

24. 3. 1999 | ČTK

Príznivci ceského piva chtejí ve ctvrtek demonstrovat pred ÚOHS

BRNO 24.brezna (CTK) - K demonstraci pred brnenskou budovou Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) vyzývají plakáty, které se objevily v mestských ulicích. Ve ctvrtek 25.brezna od 15:00 hodin se zde mají shromáždit všichni, komu není lhostejný osud ceského piva. Plakáty jsou signovány "studenti VUT".

Akce má být zamerena k udržení kvality, ceny a rozmanitosti ceského piva, uvádí se ve výzve. Chystaný protest smeruje proti praktikám Nomury, která ovládla domácí trh s pivem a pomerum v antimonopolním úrade. Demonstrující chtejí žádat i odvolání jeho nynejšího predsedy Josefa Bednáre.

Výzva vysvetluje, že schválením fúze Radegastu a Plzenského Prazdroje vznikl gigant s podílem 45 procent tuzemského trhu. Ten muže jakkoliv ovládat ceny, pricemž jejich snížením zlikviduje v CR vetšinu malých a stredních pivovaru. Následná neomezená pozice na trhu pak umožní firme zvýšit ceny bez ohledu na kvalitu.

Svolavatelé demonstrace neverí ÚOHS, že v prípade ohrožování domácích výrobcu zasáhne v jejich prospech. Požadují zabránit vražde ceského piva, kterou chce úrad pouze vyšetrit.

"Nebudte lhostejní a prijdte, prosím, podporit jeden z nejcennejších národních klenotu-ceské pivo," uzavírá výzva.

Podle sdelení Jaroslava Švece z Akademického senátu VUT je výzva ke ctvrtecní demonstraci i na vysokoškolských kolejích. Nestojí však za ní oficiální organizace školy, tedy studentská cást senátu prípadne Rada studentu VUT. "Zrejme jde o iniciativu nekteré skupiny studentu," doplnil.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:58