Agris.cz - agrární portál

JBKB: Darovací smlouva Alfreda Bechera neplatná; Simpex to popír

25. 3. 1999 | ČTK

JBKB: Darovací smlouva Alfreda Bechera neplatná; Simpex to popírá

BRATISLAVA 25.brezna (zpravodaj CTK) - Darovací smlouva Alfreda Bechera, kterou mel dedecek Zdenka Hoffmanna získat znacku, recept a celou spolecnost Jan Becher-Karlovarská Becherovka (JBKB), je falzifikátem obsahujícím minimálne 23 právních chyb. Pred novinári to dnes na základe právních expertiz vyhlásil generální reditel JBKB Alan Walden-Jones.

Navíc podpis na darovací listine z roku 1939 je výrazne odlišný od bežného podpisu Alfreda Bechera z tech období, poznamenal Jones. Notár Jakub Ptácník, který smlouvu podepsal, prestal ve své funkci pusobit již v roce 1935.

"Darovací smlouva není falzifikátem," rekl naproti tomu dnes CTK jednatel spolecnosti Simpex Plus Štefan Šipciak, která na 20 let získala od Zdenka Hoffmanna právo na výrobu údajne pravé Becherovky podle receptury z roku 1807 a jejíž produkce byla v Likérce Chotín zahájena 13.února. Není totiž jasné, z jakých dokumentu JBKB vycházela, poznamenal Šipciak a dodal, že o pravosti dokumentu rozhodne až soud.

Spolecnost by podle nej neinvestovala znacné financní prostredky do zahájení výroby bylinného likéru, pokud by darovací smlouva nebyla pravá.

JBKB vlastní podle predstavitelu spolecnosti nejméne 15 ochranných známek na svuj produkt, a proto požádala soud o vydání predbežného opatrení pro zneužívaní ochranné známky na chotínskou likérku. Krome toho JBKB podala k okresní prokurature v Komárne trestní oznámení pro podezrení z porušování práv k užívání ochranných známek a pro podezrení z nekalé souteže. Spolecnost se domnívá, že chotínská becherovka je balená zpusobem velmi podobným pravé etikete a lahve Becherovky, což je nelegální a hodnocené jako trestná cinnost.

Becherovka vyrábena v SR je falzifikátem, "zbastardizovaným produktem" a "parazitem", podotkl Jones. JBKB hodlá postupovat i proti distributorum, kterí prodávají chotínskou Becherovku. Zároven vyloucil jakoukoliv spolupráci se slovenským výrobcem.

Na Slovensku od dubna bude celou distribuci produktu JBKB zabezpecovat dceriná spolecnost Jan Becher Slovensko. Vloni se na Slovensku podarilo prodat približne jeden milión litru Becherovky.

Adrian Bobok ple


Zdroj: ČTK, 25. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 05:28